Ruben Rozendaal eind oktober
NOS NieuwsAangepast

'Ik ga dit niet kunnen dragen': verdachte Ruben Rozendaal kondigde zelfdoding aan

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

Ruben Rozendaal (1956), die volgens de Surinaamse site Starnews zelfmoord heeft gepleegd, was een belangrijke verdachte in het Surinaamse Decembermoordenproces. Hij was lid van de Groep van 16, die onder aanvoering van Desi Bouterse in 1980 een staatsgreep pleegde.

In 2012 verbaasde hij vriend en vijand toen hij aanwezig was bij de herdenking van de Decembermoorden. Hij zei toen dat de tijd rijp was voor de waarheid en kondigde aan volledig te zullen meewerken aan het Decembermoordenproces.

Hij kwam niet lang daarna met de getuigenis dat Bouterse, inmiddels president, bij de Decembermoorden zelf de trekker had overgehaald. Rozendaal zat sindsdien bij vrijwel alle rechtbankzittingen in het publiek en sprak er regelmatig met de nabestaanden.

Lagere eis tegen Rozendaal

Op 28 oktober eiste openbaar aanklager Roy Elgin tien jaar celstraf tegen Rozendaal. Volgens Elgin was Rozendaal betrokken bij de voorbereiding van de moorden en wist hij wat er zou gaan gebeuren.

Vanwege de coöperatieve houding van de verdachte viel de strafeis lager uit dan die voor de andere grote vissen, onder wie Bouterse, tegen wie twintig jaar werd geëist.

Dreigen met 'opoffering'

Rozendaal was in de gelegenheid gesteld om zich op 31 januari te verweren. Hij had geen advocaat. Na het uitspreken van de strafeis reageerde hij zeer emotioneel. "Dit is niet eerlijk. Ik ga dit niet kunnen dragen", zei hij.

Ruben Rozendaal: 'Misschien moet ik mezelf offeren'

"Ik was militair en moest doen wat mij werd opgedragen, anders was ik ook één van de slachtoffers van de Decembermoorden geweest. Ik ga niet wachten om me nog een keer te verdedigen."

Rozendaal, die nierpatiënt was, wees daarna op de grote dialyse-zwellingen op zijn linkerarm. "Als ik deze doorsnijd dan is het over. Misschien moet ik mezelf offeren. Als ik dat doe, moet niemand me iets kwalijk nemen. Het is dan mijn eigen keuze."

De dramatische woorden werden door de aanwezigen niet erg serieus genomen en toegeschreven aan de emotie van het moment.

Maar vrijdagavond voegde Rozendaal in zijn woning de daad bij het woord. Hij sneed met een scheermes zijn linkerarm open en bloedde dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl