Bonje bij Friese jagers: bestuur stapt op

De voorzitter en twee bestuursleden van de Friese jagersvereniging zijn donderdag afgetreden vanwege een vertrouwensbreuk met de leden.

Alleen Jelle de Jong, vorige week door de leden aangewezen als vertegenwoordiger, blijft aan als bestuurslid. ,,Deze zaak kent alleen maar verliezers’’, zo zegt hij.

Communicatie

De helft van de afdelingen (Wildbeheereenheden) in Friesland had moeite met de manier van communiceren van het bestuur, aldus De Jong. Hij spreekt van een vertrouwensbreuk.

Woordvoerder en opgestapt bestuurslid Titus Sijmonsma zegt dat de onvrede maar bij een klein deel van de leden leefde. Hij wil inhoudelijk niet veel kwijt over het aftreden.

1600 jagers

Over de koers en het beleid is op zich geen discussie, zeggen alle betrokkenen. De club vormt de provinciale tak van de landelijke Jagersvereniging. Er zijn in Friesland zo’n 1600 jagers actief.

Volgens Bjorn van der Meer, die namens de Jagersvereniging betrokken is bij de Friese afdeling, ligt de oorzaak van de bestuurscrisis in het opstappen van een geliefd bestuurslid, afgelopen zomer. Jagers vonden dat ze daar geen heldere uitleg over kregen.

Achterban

,,Je hebt de jagers die vinden dat ze niet goed geïnformeerd worden en een bestuur dat vindt dat het niet alles hoeft te delen. De waarheid zal ergens in het midden liggen.’’ Van der Meer vindt dat het bestuur, zeker rond de ganzenproblematiek, veel inzet heeft getoond. ,,Maar dat moet je dan wel laten weten aan je achterban.’’

Een bemiddelingspoging en een communicatieplan mochten niet meer baten. Pas in het nieuwe jaar zal er weer voltallig bestuur zijn, aldus Van der Meer.

Vrijwilligers

Het opgestapte bestuur zat er zo’n drie jaar, zegt Sijmonsma. Het is allemaal vrijwilligerswerk, benadrukt hij. ,,Mar op in bepaald momint hâldt it op.’’