Direct naar artikelinhoud

Niet overal gaat het slecht in de natuur, horen Kamerleden

Niet overal gaat het slecht in de natuur, horen Kamerleden
Beeld ANP XTRA

Het gaat niet overal slecht met de natuur in Nederland. Er zijn plekken waar de rijkdom aan soorten niet wordt bedreigd. 

De Nijmeegse hoogleraar natuurbeschermingsbiologie Ruud Foppen wilde de Kamerleden vandaag tijdens een hoorzitting over de biodiversiteit ook graag wat positief nieuws meegegeven.

In bossen, moerasgebieden en uiterwaarden gaat het best goed met de soortenrijkdom. Met enkele grote vogelsoorten, zoals uilen, kraanvogels en visarenden gaat het ook prima, maar vooral door speciaal op die soorten gerichte maatregelen.

Met veel andere soorten, zoals de boerenlandvogels, gaat het een stuk slechter. De Kamer liet zich dinsdag op initiatief van Kamerlid Rik Grashoff (GroenLinks) door negen professoren op het gebied van ecologie, stikstof, biologie, bodem, bijen en vlinders informeren over het milieu in Nederland. Na afloop zei Grashoff dat hij blij is dat er een grote mate van overeenstemming is onder wetenschappers: “Iedereen beseft dat er nu iets moet gebeuren.”

Reddingsplan

Afgelopen maand werden in Driebergen natuurorganisaties, wetenschappers en de agrarische sector het met elkaar eens dat een groot en ingrijpend reddingsplan nodig is voor de biodiversiteit. Voor de zomer van 2018 moet dat er liggen. Begin volgend jaar wordt een congres gehouden om het plan concreet te maken. Ecoloog Han Olff uit Groningen, een van de organisatoren van de ‘Driebergen’, zei gisteren dat de steun van de Kamer daarbij nodig is.

Hans de Kroon, hoogleraar plantenecologie in Nijmegen, ging uitvoerig in op een recente Duits-­Nederlandse studie waaruit bleek dat driekwart van de insecten in de afgelopen 27 jaar is verdwenen. Er kwam kritiek op. Volgens Wage­ningse insectendeskundigen deugde de analyse niet. De Wageningse ecoloog Kees Booij stuurde de Kamercommissie een brief, waarin hij stelt dat de conclusie van de insecten­studie onjuist is.

De Kroon toonde zich niet onder de indruk van de kritiek. “De achteruitgang bij insecten is robuust en geldt ook voor de situatie in Nederland. Ik kan het niet anders maken. Wereldwijd hebben wij bijval gekregen van tientallen wetenschappers.”

Lees ook: Boeren, natuurorganisaties en wetenschappers in overleg om de biodiversiteit te redden

Lees ook: 'Insecten zijn aan het verdwijnen'