Manifestatie Dokkum op Acht Zaligheden

De manifestatie van de Stichting Nederland Wordt Beter, aanstaande zaterdag in Dokkum, vindt plaats op parkeerterrein de Acht Zaligheden.

Volgens de gemeente Dongeradeel zijn omwonenden inmiddels ingelicht. De gemeente zegt dat het ,,een statische manifestatie’’ wordt met ,,muziek, toespraken en het voorlezen van gedichten’’.

Blokkades

De manifestatie wordt georganiseerd door vijf actiegroepen, waaronder Zwarte Piet is Racisme en Stop Blackface. Zij kondigen via een bericht op Facebook aan zaterdag in Dokkum een manifestatie te willen houden voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.

De bijeenkomst is een reactie op de blokkades op de A7 van 18 november, toen de actiegroepen door Friezen werd belemmerd Dokkum te bereiken. Daar wilden zij demonstreren tijdens de landelijke Sinterklaasintocht.

Schending

De actiegroepen laten weten terug naar Dokkum te willen, omdat ,,de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie op het spel staan’’. Ze willen de autoriteiten niet laten wegkomen met ,,de structurele schending van de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht van zwarte Nederlanders’’. Ruim 200 mensen hebben op Facebook aangegeven bij de manifestatie van aanstaande zaterdag aanwezig te willen zijn.

Volgens Didi Boskma van de gemeente Dongeradeel zal de manifestatie van twee uur tot vier uur ‘s middags duren, en zal de gemeente samen met de politie ,,opnieuw’’ alles in het werk stellen om ,,dit recht op demonstratie te faciliteren’’.