Direct naar artikelinhoud

Moslimbevolking in Europa zal blijven groeien, ook zonder migratie

Als de huidige vluchtelingenstroom doorzet, zullen er in 2050 75 miljoen moslims in Europa zijn - 14 procent van de totale Europese bevolking. Ook als er geen migratie is, zal 7,4 procent van de Europeanen dan een moslim-achtergrond hebben. Dit concludeert de Amerikaanse denktank Pew Research Study in een uitgebreid onderzoek.

Syrische vluchtelingen bij de Turkse grensstad Kilis.Beeld afp

De onderzoekers hebben voor hun berekening drie scenario's in kaart gebracht, waarbij de Europese moslimpopulatie van halverwege 2016 -  25,8 miljoen, of 4,9 procent van de Europeanen - als uitgangspunt is genomen. De studie is onder meer gebaseerd op cijfers over bevolkingsgroei, onderzoeksdata en immigratiedata.

Als er helemaal geen migratie plaatsvindt, een onwaarschijnlijk scenario, zal de moslimbevolking toenemen tot 7,4 procent. De onderzoekers stellen dat dit voornamelijk komt doordat moslims gemiddeld 13 jaar jonger zijn dan overige Europeanen en doorgaans meer kinderen krijgen. In dit scenario stijgt het aantal moslims in Nederland van 1,2 miljoen nu naar 1,5 miljoen in 2050.

Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging. Als hier vluchtelingen bij worden opgeteld die asiel willen aanvragen in Europa, dan groeit het percentage tot 14 procent van de totale Europese bevolking. De onderzoekers gaan dan uit van een voortzetting van de vluchtelingenstroom die Europa in 2015 en 2016 bereikte.

Zelfs onder het scenario 'hoge migratie' zal het aantal moslims 'nog altijd aanzienlijk kleiner zijn dan christenen en mensen zonder religie', concluderen de onderzoekers. In dit scenario groeit het aantal moslims in Nederland naar bijna 2,8 miljoen.

De afgelopen jaren ageren diverse anti-migratiepartijen in Europa tegen de toename van het aantal moslims. Bij recente verkiezingen in Frankrijk, Duitsland en ook Nederland was migratie een van de belangrijkste onderwerpen. De anti-migratiepartijen vrezen dat de toestroom van miljoenen asielzoekers, onder wie veel moslims, de culturele en maatschappelijke waarden van Europa in gevaar brengen.

Vluchtelingen nabij het Griekse dorp Idomeni, waar duizenden vluchtelingen in maart 2016 strandden.Beeld afp
Vluchtelingen steken de Macedonische grens over, richting Servië.Beeld afp