Wrakstukken van de helikopter
NOS NieuwsAangepast

Verdwenen helikopter Suriname na jaren teruggevonden in oerwoud

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    correspondent Suriname

In het oerwoud bij het Surinaamse dorpje Atjoni is een verdwenen helikopter gevonden. In het wrak bevinden zich stoffelijke resten van de bemanning.

De eigenaar van helikopterbedrijf Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, zegt tegen de NOS dat hij er, op basis van de foto s die er van het wrak gemaakt zijn, zeker van is dat het om het toestel gaat dat in de avond van 23 mei 2015 spoorloos verdween.

Twee dagen na de verdwijning waren er verkiezingen in Suriname, en het toestel had in een afgelegen gebied in het zuiden van het land stembussen en personeel afgeleverd. Aan boord waren de piloot van het toestel Donavan van Embricqs (40) en technicus Ryatno Kertodikromo (38). Van Embricqs had de Nederlandse nationaliteit en was een neef van de Hi-Jet eigenaar.

Het helikopterbedrijf zocht na de verdwijning wekenlang naar het vermiste toestel en loofde uiteindelijk zelfs een beloning uit voor de gouden tip. Door Nederlandse vrienden en familie werd in Amsterdam een benefietavond georganiseerd om bij te dragen in de kosten van de zoektocht.

Ik weet zeker dat het gaat om ons vermiste toestel

Jerrel van Embricqs

Het wrak werd woensdagochtend rond 11 uur plaatselijke tijd in het oerwoud ontdekt door Surinaamse medewerkers die in het gebied onderzoek doen voor een Chinees houtkap-bedrijf. "Ik werd gebeld en ben meteen naar Atjoni gereden", vertelt Jerrel van Embricqs. "De heli ligt zo'n 16 kilometer van Atjoni, in ongerept regenwoud. Het is ruim vier en een half uur lopen en ik heb het wrak zelf nog niet gezien. Maar op basis van de foto's die door de vinders zijn gemaakt weet ik zeker dat het gaat om ons vermiste toestel."

Vanwege het slechte weer en omdat de avond viel is in overleg met de politie besloten om donderdagochtend bij het krieken van de dag naar het wrak toe te lopen. De forensische recherche gaat de wrakstukken onderzoeken. Jerrel van Embricqs denkt op basis van de foto's dat het toestel in slecht weer een boom heeft geraakt en in brand is gevlogen. Hij denkt dat de bemanningsleden op slag dood waren.

'Geen hoop meer'

De eigenaar van de heli is aangeslagen en kijkt met gemengde gevoelens naar de tocht die hij vandaag naar het wrak zal maken. "Ik had al lang geen hoop meer dat Don en Ryatno levend zouden worden teruggevonden. Maar nu blijkt dat ik gelijk had, is het moeilijk om ermee geconfronteerd te worden." Toch is Van Embricqs opgelucht dat er nu kan worden toegeleefd naar afsluiting van de zaak.

Andere familieleden van de twee omgekomen bemanningsleden hebben op een speciale Facebookpagina de mensen bedankt die hen de afgelopen jaren gesteund hebben. "Het verschrikkelijke nieuws heeft ons bereikt", schrijven ze. "Onze geliefden zijn gevonden en helaas niet op de manier als dat we hadden gehoopt. Ja, ondanks de verstreken tijd, was er nog steeds de stille hoop op goed nieuws."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl