Gemeente: anti-Pietdemonstratie kan doorgaan

De bus met demonstranten strandde tijdens de nationale intocht op de A7. FOTO ANP

De bus met demonstranten strandde tijdens de nationale intocht op de A7. FOTO ANP

De manifestatie in Dokkum door onder meer anti-Zwart Piet demonstranten is inmiddels aangekondigd bij de gemeente Dongeradeel.

Dit laat woordvoerster Joan Brakke weten. ,,Iedereen heeft het recht om te demonstreren, dus het kan doorgaan.’’

Overleg

Op welke manier, welke plek en moment is nog niet duidelijk. Hierover voert de gemeente dinsdag overleg met de organisatoren van de manifestatie , de politie en de veiligheidsregio. Ook ligt de vraag voor hoe de bijeenkomst in goede banen kan worden geleid.

De gemeente Dongeradeel komt woensdag of donderdag naar buiten met meer mededelingen hierover.

Manifestatie

Via Facebook kondigden Zwarte Piet is Racisme, Stop Blackface, Free Your Mind, Progressive Groningen en Doorbraak maandagavond aan dat ze komende zaterdag een manifestatie voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht zullen houden in Dokkum.

Geen van de organisaties willen nadere toelichtingen geven op hun manifestatie. Ze communiceren alleen via berichten op Facebook. Hierop laten ze weten terug naar Dokkum te willen, omdat ,,de vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie op het spel staan’’. Ze willen de autoriteiten niet weg laten komen met ,,de structurele schending van de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht van zwarte Nederlanders’’.