OM: verdachten cokekotter Urk onder druk gezet

De ‘Dubbele Senior’ in de haven van Lauwersoog.

De ‘Dubbele Senior’ in de haven van Lauwersoog.

De eigenaren van de Urker viskotter waarop op 10 juni in Harlingen 261 kilo coke werd gevonden, stonden onder druk van Amsterdamse criminelen.

Hiervan gaat het Openbaar Ministerie (OM) uit, zo werd gisteren duidelijk tijdens de pro forma zitting van de strafzaak van de vier opvarenden - twee Urkers van 38 jaar, een Pool van 42 jaar en een Montenegrijn van 37 jaar - van de zogenoemde ‘cokekotter’. Ook de 31-jarige Urker eigenaar van de kotter moest voorkomen in de rechtbank in Amsterdam.

Een van de Amsterdamse topstukken zou zelfs plannen hebben gehad de eigenaar van het schip te laten vermoorden als hij niet zou meewerken aan het binnenhalen van de coke, zo zei officier van justitie Koos Plooij.

De 261 kilo cocaïne werd op 10 juni in de haven van Harlingen gevonden aan boord van de Z181. Justitie had ‘de Dubbele Senior’ en zijn eigenaar toen al een tijdje in het vizier, dankzij onderzoek naar de import van harddrugs. Justitie beschikt over een bericht van een 30-jarige Amstelvener, die schrijft dat hij ,,een groep vissers” heeft gevonden ,,die het kan oppikken op zee”.

De Z181 heeft de coke volgens justitie in juni opgevist uit de Noordzee, nadat de drugs overboord waren gegooid vanaf het Panamese containerschip MSC Krystal. De Amstelvener zou toen al een tijd rondlopen met een plan om te voorkomen dat de Urkers met de politie zouden gaan praten. ‘Ik zeg de vissers leg voor we beginnen met werken met hun 600 K klaar voor het geval iets fout gaat kan gelijk team pikieuw ingeschakeld worden!’, schreef de Amstelvener aan zijn Amsterdamse maat. Volgens aanklager Koos Plooij lijkt ‘pikieuw’ voor moord te staan, door een moordcommando.

Plooij noemde de plannen van de Amstelvener ‘uitermate grof, kwalijk en zorgwekkend’. ,,Hij lijkt mensen te hebben gebruikt, in de tang te hebben genomen, en hun belangen ondergeschikt te hebben gemaakt aan die van hem en zijn kompanen.”

De eigenaar van de Urker kotter had eerder verklaard dat hij zwaar onder druk was gezet voordat hij aan het importeren van de cocaïne leiding gaf. Nu wil hij niet meer met de politie praten. Plooij: ,,Hij geeft als reden dat men via zijn familie druk op hem uitoefent om niet meer te verklaren. Het Openbaar Ministerie neemt dit hoog op. Kennelijk zijn er personen in of rond dit dossier die tegen elke prijs de waarheid bedekt willen houden.”

De vijf verdachten moeten in elk geval tot de inhoudelijke behandeling op 14 februari in voorarrest blijven. De Amstelvener moet volgende maand voorkomen.