Direct naar artikelinhoud

Misbruikte ex-Jehovah's Getuige biedt hulp aan slachtoffers: 'Taboe moet doorbroken worden'

Misbruik bij de Jehovah's Getuigen.Beeld Kwennie Cheng

Aanvankelijk vertelde hij zijn verhaal anoniem. Nu helpt Frank Huiting openlijk andere slachtoffers van misbruik in het genootschap.

De stichting Reclaimed Voices bestaat pas een week, maar ze ontving al een tiental meldingen van misbruik bij Jehovah’s Getuigen. Het gaat om zaken uit het verleden, maar ook om recente meldingen, vertelt Frank Huiting (39) uit Groningen.

Hij is een van de oprichters van de stichting die slachtoffers wil helpen zich uit te spreken, maar ook ervaringsdeskundige: van zijn zevende tot zijn tiende werd hij misbruikt binnen de gemeenschap van Jehovah’s Getuigen. Deze zomer deed hij anoniem zijn verhaal in deze krant. Nu hij heeft ervaren wat dat los-maakte, durft hij zich onder zijn eigen naam uit te spreken.

Wat is het doel van de stichting?

“Wij willen dat het beleid van de Jehovah's Getuigen het slachtoffer centraal stelt. Uit het onderzoek van Trouw naar seksueel misbruik in hun gemeenschap, bleek duidelijk dat dat nu niet gebeurt. Daarnaast pleiten we voor een breed onderzoek naar seksueel misbruik. We sporen slachtoffers aan om aangifte te doen en professionele hulp te zoeken. Er ligt nog een groot taboe op seksueel misbruik, dat moet doorbroken worden.

“Hoe pijnlijk ook, we moeten er met elkaar over praten. Daarom willen we ook lotgenotenbijeenkomsten organiseren.”

Wat gaf voor u de doorslag om uit de anonimiteit te treden?

“22 juli, de dag dat mijn verhaal in de krant verscheen, is voor mij een bevrijdingsdag geworden. Er viel een stuk schaamte weg door over het misbruik te praten. Dat er bij de krant veel reacties kwamen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt, gaf voor mij de doorslag. Ik ken de invloed van een gesloten groep op de traumaverwerking; er niet over mogen praten is eigenlijk trauma nummer twee.”

Het landelijke bestuur van de Jehovah’s Getuigen gaat ‘onder voorwaarden’ met jullie in gesprek. Hoe bijzonder is dat?

“Best bijzonder, je komt daar niet zomaar aan tafel. Wij willen ook niet de strijd aangaan met de organisatie, maar alleen praten over de vraag welke aanpassingen ervoor kunnen zorgen dat het slachtoffer centraal komt te staan.”

“De tweegetuigenregel bijvoorbeeld: bij de Jehovah’s Getuigen kan een misstap alleen intern veroordeeld worden als er twee getuigen van zijn. Wij zeggen niet: schaf die regel helemaal af. Maar doe dat wel in het geval van seksueel misbruik. Uiteindelijk zullen we moeten opschalen naar het hoofdkantoor in de Verenigde Staten. Er zijn internationaal meer groepen die hiermee bezig zijn.”

Trouw deed lange tijd onderzoek naar seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen in Nederland. Uit gesprekken met slachtoffers en (ex-)leden en interne documenten blijkt dat zaken binnenskamers worden afgehandeld, aangifte van misbruik bijna nooit gebeurt. Lees onze eerdere artikelen over misbruik bij de Jehovah's Getuigen in ons dossier.