Nieuws

Eis: 5 jaar cel voor wilde achtervolging na inbraak tankstation

Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen vier Roemenen die in een wilde achtervolging op de A1 bij onder andere Apeldoorn kraaienpoten richting politieauto's gooiden. Zij staan dinsdag voor de rechter en worden verdacht van poging tot doodslag en ook van diefstal. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie heeft vijf jaar cel geëist tegen vier Roemenen die in een wilde achtervolging op de A1 bij onder andere Apeldoorn kraaienpoten richting politieauto's gooiden. Zij staan dinsdag voor de rechter en worden verdacht van poging tot doodslag en ook van diefstal.
De mannen zouden op 30 maart hebben ingebroken bij een tankstation in Wekerom en er met sigaretten vandoor zijn gegaan. De politie kreeg de vluchtauto op de A1 bij Apeldoorn in het vizier en zette de achtervolging in. Twee politiewagens zijn over de kraaienpoten gereden. Als één van de politieauto's een klapband zou hebben gekregen, dan had het volgens het OM fataal kunnen aflopen.

'Alleen gericht op hun eigen gewin'

De verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht. Volgens het OM willen de verdachten geen verantwoordelijkheid wilden nemen voor hun daden. ‘Deze verdachten zijn zeldzaam egocentrisch, tonen geen enkel respect voor het land waar ze te gast zijn, ze zijn alleen gericht op hun eigen gewin en plukken gewetenloos alles wat ze tegenkomen. Ik kan eigenlijk niets bedenken dat voor ze pleit’,  aldus de officier van justitie.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
Eis: 5 jaar cel voor wilde achtervolging na inbraak tankstation

Politiewagen van weg drukken

Daarnaast heeft de vluchtauto geprobeerd om één van de politiewagens van de weg te drukken. De auto van de inbrekers slipte daarbij zelf van de weg en sloeg over de kop langs de Apeldoornseweg in Ede. Daar werden de mannen opgepakt. Het viertal was waarschijnlijk op een rooftocht door West-Europa. Dat heeft het OM gezegd tijdens een eerdere rechtszitting.

Uitlevering naar België

In de kofferbak van de gestolen vluchtwagen zijn valse kentekenplaten gevonden. Ook in België moet het viertal voor de rechter verschijnen. Daar worden ze vervolgd voor een inbraak bij een juwelier en op verdenking van lidmaatschap van een criminele organisatie. Tussen de juwelendiefstal en hun aanhouding in Nederland zouden slechts een paar dagen zitten. Een uitleveringsverzoek van de Belgen is al geaccepteerd.
De rechtbank Zutphen doet over twee weken uitspraak.
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl