Haar kleindochter is geslagen door de begeleiders, zegt mevrouw Zhang
NOS NieuwsAangepast

Chinese oma: 'Die harteloze kinderbegeleiders moeten worden gestraft'

  • Marieke de Vries

    correspondent China

  • Marieke de Vries

    correspondent China

Voor het RYB-kinderdagverblijf (Red Yellow & Blue) in Peking is het vanmorgen drukker dan normaal. Er staan ouders te wachten op hun kinderen, opa's die met de jongste kinderen spelen en er zijn mensen die zeggen ook ervaring te hebben met kindermisbruik. Ze zijn naar Peking zijn gekomen om ook hun zaak onder de aandacht te brengen.

Afgelopen weekend werd een medewerker van het kinderdagverblijf opgepakt voor ernstige mishandeling van een onbekend aantal kinderen. Zo zouden ze onder meer seksueel misbruikt zijn en kregen ze soms pilletjes om slaperiger te worden voor medische onderzoeken.

  • Marieke de Vries / NOS
    Mevrouw Zhang wil aandacht en krijgt die ook
  • Marieke de Vries / NOS
    Mevrouw Zhang is boos op de begeleiders van de kinderopvang
  • Marieke de Vries / NOS
    Bij de ingang van kinderopvang RYB in Peking
  • Marieke de Vries / NOS
    De RYB-kinderopvang
  • Marieke de Vries / NOS
    Spelende kinderen voor de kinderopvang RYB in Peking

"De lokale overheid in onze provincie doet niets voor ons, dus daarom zijn we nu hier", zegt mevrouw Zhang. Huilend laat ze een foto van haar 3-jarige kleindochter zien. "Kijk dan, haar hele wang is opgezwollen. Opgezwollen omdat ze geslagen werd. Ze werd geslagen omdat wij de kinderbegeleider geen cadeau wilden geven."

Zo'n cadeau, vaak in de vorm van geld in een rode enveloppe, geven ouders aan oppassen of leraren, zodat hun kind weer verder vooruit komt, een soort omkoping. Maar mevrouw Zhang zegt dat ze erom gechanteerd werd, over de rug van haar kleindochter.

'We willen dat de harteloze begeleiders gestraft worden'

Haar kleindochter zat ook op een kinderopvang van RYB, maar dan in de armere provincie Shaanxi. Eind vorige week kwamen aantijgingen naar buiten van ouders die zeiden dat ze onbekende pillen bij hun kinderen hadden gevonden en dat hun kinderen verhalen vertelden over naalden onder nagels, vage doktersonderzoeken en dat de kinderen voor straf naakt in een kast moesten staan.

De video van de moeder van de 3 jarige Tongtong is afgelopen weekend door miljoenen mensen bekeken, hier is een fragment:

'Ik voelde toen dat er iets niet goed zat'

RYB is een beursgenoteerd bedrijf dat, nadat het nieuws bekend werd, vrijwel de hele 44 procent stijging van na de beursgang in november verloor. Het is een van de duurste kinderopvangbedrijven in China en daarom verwachten ouders juist daar goede zorg. Maar sinds deze en andere zaken naar buiten kwamen worden steeds meer vraagtekens gezet bij de oprechte bedoelingen van dit soort miljoenenbedrijven. De controle lijkt tekort te schieten en er worden geen goede achtergrondchecks gedaan bij het personeel.

Daarom heeft de overheid nu strikte maatregelen aangekondigd. In de eerste plaats moeten alle peuter- en kleuterscholen gecontroleerd worden door de inspectie, daarnaast moet er gesproken worden over het aanstellen van speciale toezichthouders, die misbruik in de toekomst moeten voorkomen en moet er strenger toezicht komen op het personeel.

We willen alleen maar dat ons kind veilig is. Dat geld kan ons niets schelen, dat heelt de pijn in ons hart niet.

Mevrouw Zhang

Voor het hek van de RYB Kindergarten in Peking staat een moeder. Ze wil liever niet met ons praten. "Ze heeft vanmorgen gewoon haar dochter naar de opvang gebracht. Anders zou ik hier toch niet zijn?" , snauwt ze. "Ik heb nou eenmaal voor deze opvang gekozen en ik vertrouw ze."

Mevrouw Zhang wil alleen maar dat degenen die haar kleindochter hebben geslagen, gestraft worden. "Ze hebben toegegeven dat het is gebeurd. Ze hebben ons een financiële compensatie aangeboden, schoolgeld en andere beloftes gedaan. Maar wie wil dat? We willen alleen maar dat ons kind veilig is. Dat geld kan ons niets schelen, dat heelt de pijn in ons hart niet. We willen dat die harteloze begeleiders die dit hebben gedaan gestraft worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl