Direct naar artikelinhoud

Het gaat van 'au' bij de ChristenUnie, maar Segers telt op het partijcongres vooral zijn zegeningen

Compromissen smeden, een regeerakkoord sluiten en dan regeren. Het gaat van 'au' bij de ChristenUnie. Om dat te bespreken kwam de partij zaterdag in Nijkerk bijeen. Maar ook om haar zegeningen te tellen, zoals partijleider Gert-Jan Segers niet moe werd te benadrukken.

Gert-Jan Segers op het partijcongres in NijkerkBeeld ANP

Het was het eerste congres sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III met VVD, CDA, D66 en CU. De partij lijkt ervaring in het verwerken van pijn te krijgen na het regeren met CDA en PvdA in het vechtkabinet Balkenende IV (2006-2010) en de steun, samen met D66 en SGP, voor Rutte III. Het getuigenisgehalte van het congres is volgens een oudgediende lager dan in eerdere jaren. De discussie over de inhoud en het effect van plannen en beleid voert nu de boventoon.

Asielbeleid

Op het congres konden moties worden ingediend waarin de partij en dan vooral de Tweede Kamerfractie werden opgeroepen het beleid bij te sturen in christelijke zin. De aandacht ging vooral uit naar twee moties over het asielbeleid. 

De eerste motie neigde naar het openbreken van het regeerakkoord, tot weerzin van het partijbestuur. De tweede hield het bij een oproep alles op alles te zetten om binnen het regeerakkoord het asielbeleid bij te sturen. De eerste kreeg nauwelijks steun, de tweede werd massaal gesteund door de ruim 700 aanwezige leden - een recordopkomst volgens de partij. Er waren vooral witte stellen van middelbare leeftijd, terwijl volgens de partij de meerderheid van de CU-stemmers vrouw is. Harde accenten uit de Randstad waren vrijwel afwezig.

Karakteristieker voor de worsteling van de CU was de 'prestatiedruk voor jongeren'. Daarover maakt de partij, de jongerenclub Perspectief voorop, zich meer zorgen. Perspectief wijst erop dat die druk wordt vergroot door de maatschappelijke diensttijd. Die stage voor jongeren bij een maatschappelijke instelling was nota bene een wens van de CU die vervuld is in het regeerakkoord.

Leenstelsel

Maar de basisbeurs keert niet terug, het leenstelsel voor studenten wordt niet afgeschaft, zoals de CU wenste. Omdat de diensttijd bonuspunten oplevert bij latere sollicitaties bij de overheid, verhoogt die volgens Perspectief de prestatiedruk voor jongeren. Al is de 'dienstplicht', zoals partijvoorzitter Piet Adema zich versprak, vrijwillig en hoeft die niet per se tijdens de studie, als geld geleend wordt, vervuld te worden. Het bestuur verzette zich tegen het bescheiden voorstel van de jongeren om intern ter overleggen.

De stemmen hierover staakten. Althans in de eerste ronde waarbij de leden mochten stemmen. Dat is nieuw bij de CU. Vroeger mochten alleen de afdelingen stemmen en dan tellen de afdelingen met de meeste leden - Hardenberg, Zwolle - het zwaarst. Als nu de stemmen van de aanwezige leden staken, stemmen eerst de afdelingen en dan de leden. De oproep tot overleg van Perspectief werd uiteindelijk overtuigend aangenomen.

'Salonsocialisten'

Segers benadrukte dat hij in het regeerakkoord ook liever andere afspraken had gezien over het migratiebeleid, 'na medisch-ethische afspraken de bittere pil voor ons'. 'Maar daar staan tal van zegeningen tegenover waar we dankbaar voor kunnen zijn', hield hij zijn achterban voor. Hij noemde de maatregelen tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie, het terugdringen van suïcide, de aandacht voor ouderen, voor de schuldenproblematiek en voor ongewenste zwangerschappen.

'Allemaal zaken die enorme invloed op mensenlevens kunnen hebben.' Hij wees erop dat de ChristenUnie op veel punten gelijkgestemd is met linkse partijen. Hij vroeg steun, want anders zijn 'het salonsocialisten die achterover hangen in de leunstoel'. De oproep kon ook gehoord worden als een oproep tot steun tegenover de coalitiepartners - de rechtsere christenbroeders van het CDA en de liberalen van D66 en VVD.