Traangas wordt ingezet
NOS NieuwsAangepast

Pakistan maakt eind aan hinderlijke blokkade van moslimextremisten

De Pakistaanse politie maakt met geweld een eind aan een protestactie op een belangrijk kruispunt in de hoofdstad Islamabad. Moslimextremisten betogen daar al drie weken tegen de minister van Justitie.

Er zijn ongeveer 8500 politieagenten ingezet om de 2000 demonstranten weg te halen. Gewapend met wapenstokken, waterkanon en traangas proberen ze de betogers uiteen te drijven. Die pogen elders te hergroeperen.

Er zijn tot nu toe meer dan honderd gewonden gevallen, voornamelijk onder de agenten. Twee politiebusjes en een auto werden in brand gestoken, een nabijgelegen busstation werd vernield. Tientallen betogers zijn opgepakt. Enkele televisiezenders zijn door de overheid tijdelijk uit de lucht gehaald omdat ze rechtstreeks verslag deden van de schermutselingen, waardoor tactische informatie van de politie openbaar werd.

Godslastering

De demonstranten blokkeerden de weg uit protest tegen een nieuwe eed die korte tijd gold voor deelnemers aan verkiezingen. Volgens die regel mochten kandidaten voortaan 'verklaren' dat Mohammed de laatste profeet is, in plaats van dat te zweren. De betogers vinden dat godslastering. Dergelijke beschuldigingen van blasfemie wegen zwaar in Pakistan.

De minister heeft toegegeven dat de nieuwe formulering een ambtelijke fout was en de eed onmiddellijk aangepast, maar dat was voor de betogers niet voldoende. Ze willen dat hij opstapt.

  • AFP
    Ongeveer 2000 betogers blokkeerden het kruispunt
  • AFP
    De politie zette katapulten in om minder slachtoffers te maken
  • AFP
    Er vielen desalniettemin ruim 100 gewonden

Hoewel de blokkade tot veel verkeersoverlast leidde op de weg tussen Islamabad en Rawalpindi, wilde de overheid aanvankelijk niet ingrijpen, uit angst dat de vlam in de pan zou slaan. Omdat onderhandelingen telkens op niets uitliepen, is toch besloten het kruispunt vrij te maken.

Na de bestorming van de blokkade gingen elders in Pakistan ook mensen de straat uit solidariteit, maar grote ongeregeldheden bleven uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl