Ads Top

Oxfam Novib: Miljoenen in Jemen zonder stromend water na het weekend

Acht miljoen mensen in Jemen zullen over een paar dagen geen stromend water meer hebben. De blokkade van de havens in Jemen, door de coalitie geleid door Saoedi-Arabië, zorgt ervoor dat er bijna geen olie, gas en benzine meer is om de waterpompen te laten werken. Wanneer er geen stromend water meer zal zijn, hebben vier op de vijf mensen geen directe toegang meer tot schoon drinkwater. Op dit moment zijn dat al bijna zestien miljoen mensen.

Nergens ter wereld is er zo’n schaarste aan water als in Jemen. Dit komt doordat het land afhankelijk is van grondwater, dat opgepompt moet worden met behulp van waterpompen. Brandstofprijzen zijn al met 200 procent gestegen in de hoofdstad Sanaa. De waterprijs is verdubbeld en daardoor onbetaalbaar voor de meeste mensen. Gebrek aan brandstof betekent dat de cholera-epidemie weer zal toenemen. Bijna 950.000 mensen raakten sinds april besmet met cholera. Afgelopen weken waren er juist minder besmettingen. 

Brandstof voorraden in het noorden van het land zullen naar verwachting opraken in de komende acht dagen. Het Ministerie van Water in Jemen heeft gezegd dat zeven steden al zonder zitten. De toevoer van water in gebieden zoals de haven van Hodeidah is afhankelijk van brandstof geleverd door de Verenigde Naties. Hulporganisaties zijn bereid de waternetwerken te ondersteunen. Maar door de hoge kosten en schaarste kunnen ze dat niet lange tijd volhouden. 

 Evelien van Roemburg, vluchtelingen-expert Oxfam Novib: “De mensen van Jemen is al zoveel ontnomen. Als de blokkade niet snel wordt opgeheven dan hebben ze over een paar dagen ook geen schoon water meer. Het is barbaars om dit af te pakken van miljoenen mensen in een land dat al gebukt gaat onder een grote cholera uitbraak en waar honger heerst.”

“Het straffen van gewone burgers is nooit te verantwoorden. De bevolking lijdt onder de vernietigende oorlog van buitenlandse partijen. Als de blokkade niet wordt opgeheven, is dit een catastrofe voor miljoenen mensen in Jemen.”

De blokkade startte op 6 november 2017 onder de door Saoedi-Arabië geleide coalitie. Het zal leiden tot de ergste humanitaire crisis en grootse cholera uitbraak ooit. De coalitie kondigde aan dat noodhulp vanaf 23 november weer geleverd mag worden. Maar zonder brandstof zal de situatie niet verbeteren. 

Bijna zeven miljoen mensen lopen het risico te verhongeren. De Verenigde Naties stellen dat als de blokkade niet wordt opgeheven, Jemen getroffen gaat worden door hongersnood. Het stopzetten van de watertoevoer betekent dat families geen andere keuze hebben dan vies water te drinken met grote kans op ziektes.

Het brandstoftekort heeft er al voor gezorgd dat in steden zoals Taiz geen afval meer wordt opgehaald. Ziektes zoals dysenterie en difterie verspreiden zich steeds sneller. De Wereld Gezondheidsorganisatie zegt dat een miljoen kinderen het risico lopen op deze ziektes als vaccinaties en medicijnen het land niet in mogen.

Van Roemburg: “Hoe langer de blokkade duurt, hoe meer mensen afhankelijk worden van noodhulp. Maar door de blokkade wordt het steeds moeilijker mensen te helpen. De internationale gemeenschap kan de mensen in Jemen niet in de steek laten. Alle landen met invloed op de door Saoedi-Arabië geleide coalitie zijn medeplichtig aan het leed in Jemen als ze niets doen om de blokkade op te heffen.” 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.