Direct naar artikelinhoud

Amsterdam weigert klussen antiradicalisering te betalen

De gemeente Amsterdam weigert rekeningen te betalen zolang er een integriteitsonderzoek loopt naar de ontslagen antiradicaliseringsambtenaar Saadia a-T.

Amsterdam weigert klussen antiradicalisering te betalen
Beeld anp

Adviesbureau Scholten en Partners eiste vrijdag bij de rechtbank 75.000 euro op.

Eigenaar Peter Scholten beklaagde zich dat de gemeente sowieso al slecht van betalen is: slechts vijftien procent van de rekeningen zou binnen de gestelde termijn worden betaald. Maar nu zijn rekeningen helemaal niet meer worden betaald is het bedrijf in liquiditeitsproblemen gekomen.

Betalingen
Scholten & Partners doet voor de gemeente vooral antiradicaliseringsklussen, zoals het geven van trainingen. Sinds april zijn de betalingen gestopt. Het gaat om een kleine 50.000 euro voor geleverde diensten en nog eens 25.000 euro voorschot op goedgekeurde offertes. 

De gemeente weigert te betalen zolang onduidelijk is of Scholten & Partners betrokken is geweest bij integriteitsschendingen op het stadhuis. In de rechtbank suggereerde de gemeenteadvocaat dat de samenwerking in de toekomst helemaal wordt stopgezet.

Sleutelfiguren
Ambtenaar A.-T. wordt beschuldigd van belangenverstrengeling en gerommel met offertes. Voor de rechtbank gaf de gemeente Amsterdam vrijdag voor het eerst een klein beetje opening van zaken: zij zou privé­relaties hebben onderhouden met twee zakelijke contacten, die via bureau Scholten & Partners werden ingehuurd door de gemeente.

Het gaat daarbij om Naoual Dinia en Saïd J. De eerste heeft namens Scholten & Partners een netwerk van sleutelfiguren opgezet en zij organiseerde daarvoor ook trainingen. De tweede werd via Scholten & Partners ingehuurd om een app te ontwikkelen, waarmee vrijwilligers op het gebied van antiradicalisering contact kunnen onderhouden met elkaar en het stadhuis.

Vakantie
Volgens de gemeente is A.-T. twee keer met Dinia met vakantie geweest, zonder dat te melden bij haar leidinggevenden. Het managementcontract van Scholten & Partners met haar is inmiddels opgezegd door de liquiditeitsproblemen van het bureau.

Met J. zou A.-T. een verzwegen 'affectieve relatie' hebben gehad. J. is overigens ook de man die voor de gemeente filmpjes maakte in het kader van de geheime (en voortijdig afgebroken) grijscampagne, die radicaliserende jongeren via YouTube op andere gedachten zou moeten brengen. Hij kreeg daarvoor rechtstreeks betaald door de gemeente.

A.-T. wil niet op de beschuldigingen reageren. 

Gedegen onderzoek
De rechtbank leek vrijdag het stadhuis wel enige ruimte te willen geven om gedegen onderzoek te doen naar mogelijk malversaties. Rechter Floris Bakels dwong de gemeenteadvocaat echter wel tot de belofte om het onderzoek voor het einde van het jaar af te ronden.

De uitspraak is op 8 december, één dag nadat A.-T. voor de rechtbank haar strafontslag zal aanvechten in een kort geding.

Lees ook: Hoe de geheime 'grijscampagne' totaal ontspoorde