Rutte: niet demonstreren tijdens intocht kwestie van ,,fatsoen’’

De uitspraak van premier Mark Rutte dat tegenstanders van Zwarte Piet beter op een andere dag dan de sinterklaasintocht konden demonstreren, was zijn persoonlijke opvatting.

Dat heeft Rutte vrijdag laten weten na afloop van de ministerraad. Rutte deed zijn uitspraak over de anti-Zwarte Piet-demonstranten zondag in Leeuwarden , tijdens een campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

,,Ze kunnen 364 dagen per jaar demonstreren’’, zei Rutte. ,,Doe dat niet op de intocht van Sinterklaas, laat dat een kinderfeest blijven.”

Kamervragen

De PvdA stelde er donderdag Kamervragen over. De partij wil weten of het aan de minister-president is om te bepalen op welke dagen Nederlanders mogen protesteren.

,,Ik zou dat niet tijdens een intocht doen’’, reageerde Rutte vrijdag op vragen van de media. ,,Ik zou u vragen dat niet te doen. Niet vanuit de wet, maar vanuit het fatsoen.’’

Blokkade

Vragen over de blokkade op de A7 wilde Rutte niet beantwoorden zolang het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar strafbare feiten nog loopt.