Politiemensen en immigratiemedewerkers vernielen watertanks op Manus
NOS NieuwsAangepast

UNHCR veroordeelt geweld op Manus-eiland

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, maakt zich grote zorgen over de gewelddadige ontruiming van het vluchtelingenkamp op het eiland Manus in Papua-Nieuw-Guinea.

Vandaag doken beelden op waarop te zien is hoe vluchtelingen met metalen staven worden geslagen door politiemensen. De UNHCR noemt het schokkend en onacceptabel.

Volgens de UNHCR zitten er nog steeds mensen in het ontruimde kamp. Zij zouden zwaargewond zijn. De VN-organisatie heeft informatie erover opgevraagd bij de overheden van Papua-Nieuw-Guinea en Australië. "Het is van het grootste belang dat alle vluchtelingen en asielzoekers die medische behandeling nodig hebben dat krijgen", schrijft de UNHCR in een verklaring.

Op het eiland Manus stond jarenlang een Australisch migrantenkamp, waar bootvluchtelingen werden opgevangen. Australië betaalde Papua-Nieuw-Guinea om de asielzoekers daar te houden. Hiermee voorkwam Australië dat zij op Australisch grondgebied terechtkwamen.

Ongrondwettelijk

Vorig jaar bepaalde het hooggerechtshof in Papua-Nieuw-Guinea dat het opvangkamp in strijd is met de grondwet en dat het moest worden ontruimd. Het kamp werd drie weken geleden officieel gesloten, maar niet alle bewoners vertrokken daarna.

Gisteren greep de politie in om het kamp te ontruimen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl