door chouffleur in Showbizz  ·  98 Reacties

  • 3
  • 920x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

@35 ; Kan je mij uitleggen wat het huidige leven van een Afro-Amerikaan te maken heeft met kinderarbeid in Korea?

Ik dacht dat mijn vraag in @32 eenvoudig en duidelijk genoeg was:

>Hoe zou het leven van een Afro-Amerikaan vandaag de dag eruit gezien hebben als blanken Afrika volledig links hadden laten liggen?<

Gewoon even een hint: Die Afro-Amerikaan zou dan geen Afro-Amerikaan zijn want zijn voorouders waren nooit uit Afrika vertrokken. Vraag even aan al die economische vluchtelingen uit Afrika hoe geweldig het leven daar is. question

2
51 Mariska3

@49 Die hadden we al...

Lees @42 er maar even op na

0
52 Congo

Het deel tussen Leidsegracht en de Binnen Amstel behoort tot de uitleg van na 1658. In dit gedeelte ligt de Gouden Bocht, het meest prestigieuze deel van de Herengracht. Hier werden veel huizen bewoond door regenten, burgemeesters en handelslui, die hun kapitaal verdienden in de handel met Zuid-Amerika of Nederlands-Indië.
Onder andere de PvdA heeft daar het hoofdkantoor gehad, en nog veel meer van die policor organisaties..

3
53 chouffleur

@53 chouffleur,
zo ziet men hoe "dubbelzinnig" de acties van de lieden welke "weg met de Nederlandse trots" nastreven zijn.

0
54 Bezorgde Europeaan

@52 . Ik ben geboren en getogen in de buurt van het Tropenmuseum. Het bestaan ervan is mij zeker nier ontgaan en ik ben er ook regelmatig geweest. Dus uw punt is?

1
55 Tralalala

@53

Haha... ik zie de huizenwaarde ineens drastisch kelderen van hun Gouden Eeuw pandjes...

Het correct volk aardig fout dus eigenlijk question

0
56 Congo

@54 uiteraard, die organisaties zoals amnesty, PvdA etc opereren vanuit met slavenbloed doordrenkte huizen.
En maar belerend doen..

2
57 chouffleur

@55

Wat mijn punt is, is onderstaande quote van @42

"Die bibliotheek besloeg werkelijk alle onderwerpen van een koloniale cultuur, hoe een koloniaal bestuur op te zetten en gaande te houden, de flora en fauna van Nederlands koloniën, volkerenkunde en linguïstiek, tot hoe een plantage op te zetten en de koloniale producten naar de afzetmarkten te transporteren.
En werkelijk alles daar tussen.

Maar Jet zag als bevlogen sociaal democraat, in haar bezuinigingsdrang geen noodzaak dit minutieus gearchiveerd verleden voor Nederland te behouden.

En nu is dit een armlastig museum in een gigantisch gebouw vol koloniale symboliek.
Zo gaan we hier met ons verleden om, als links mag bepalen!

Het Tropenmuseum, dat is nou precies het museum waar hier waar voor hier gepleit word."

1
58 Congo

@54 . Misschien een museum dat zowel het koloniale verleden weergeeft en de hypocrisie bloot legt?
Er is niks mis met Nederlandse trots zolang die trots niet gestoeld is op het ontkennen van de mindere aspecten van ons verleden.

3
59 Tralalala

@4

Onnozele reactie. Het gaat er helemaal niet om of 'de' Nederlanders iets kwalijk wordt genomen of niet, het gaat om kennisneming van de historische feiten, geschiedenis bestaat niet louter uit positieve zaken. Naast een aantal positieve zaken m.b.t. het koloniale verleden zijn er ook zeker negatieve gebeurtenissen op te sommen. Alleen dogmatici die kampen met tunnelvisie zijn van mening dat het Nederlands koloniale verleden louter één groot succesverhaal betrof.

In het kader van het weergeven van een breed plaatje kan men in een museum ook in aanraking komen met controversiële zaken waarvan sommige tot een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis behoren. Een museum leent zich juist prima voor etaleren van controversiële objecten en verhalen.

Heeft ook niets met links of rechts te maken, noch met een vermeende 'weg met ons wensdenken' en ook niet met een specifiek politieke partij van vandaag de dag, maar met de mogelijkheid om kennis te nemen van de rijke Nederlandse geschiedenis die plus- en minpunten kent zoals elke geschiedenis die optekent.

8
60 Drumpf

@58 Congo,

Natuurlijk, het "verleden" van Nederland (hoewel het hier voornamelijk een Hollandsch verleden betreft) dient herschreven te worden in de ogen van sommigen.
Eerst afbreken wat gearchiveerd verleden beteft en vervolgens de "geschiedenis "herschrijven".

Gelukkig ben ik nog in het bezit van vele documenten en boeken welke verzameling mijn overgrootvader reeds gestart is (ruim 2.000 werken), een ware bron van kennis. Neen, niet "gekleurt".

Tactiek duidelijk: eerst vernietigen van een waardevolle verzameling (het Tropenmuseum) vervolgens een "nieuw" museum wat de Nederlander op een "zwart" en negatief voetstuk plaatst.

Hoe "herschrijft" men geschiedenis................... juist zo!
Met dank aan de ........ tja weet ik veel: vernietigers der Nederlandsche geschiedenis.

2
61 Bezorgde Europeaan

Een linkse hobby over een linkse hobby.

2
62 Wild Rover

@61

Een uitstekende analyse waar ik het niet meer dan mee eens kan zijn.

1
63 Congo

@59 ; En daar heb je precies de kern te pakken. Het moet een "schaam je!!!"museum worden waar het verhaal zeer eenzijdig wordt belicht.
Zo mag er dan bijvoorbeeld niet verteld worden dat slavernij al eeuwenlang een gebruik was in Afrika en nu nog steeds aan de orde van de dag is. Of hoe die Nederlanders dan aan die slaven kwamen. Of over de ophef toen de slavernij werd afgeschaft onder boze Afrikanen die hun slaven niet meer verkocht kregen aan de blanken.
Er zal ook niet gesproken mogen worden over de stijging van de welvaart door de handel en de landbouw die de Nederlanders opzetten en het verval toen ze vertrokken met hun kennis en arbeidsdrift. De oorlogen/gevechten die uitbraken tussen stammen en geloven omdat die verrekte Nederlanders de vrede niet meer bewaarden.
Zou het verschil tussen de Nederlandse boeren en de later gekomen Engelsen in Zuid-Afrika belicht mogen worden?

Ik vermoed ook maar zo dat er geen woord gerept gaat worden over het glasharde feit dat Nederland maar 5% van alle intercontinentale slavenhandel in handen had...

2
64 Mariska3

@58 . Ik geef u gelijk dat bezuinigingen op musea en archieven een slechte zaak is.
Het behoud en het tentoonstellen van deze verslagen van een koloniale cultuur, geschreven door de kolonisator zelf, zeggen weinig over de consquenties, de impact en de gevolgen voor de gekoloniseerde bevolking.
Een museum waar ruimte is voor beide kanten van het verhaal lijkt me geen gek plan.

3
65 Tralalala

@59

Exactomundo!

Mensen die controversiële zaken niet willen of durven te erkennen, of deze te aanschuiven of aan te horen blijven rondlopen met een vertekende werkelijkheid.

@64

Je hebt hier niets te pakken. Het 'het moet een "schaam je!!!" museum worden' is iets wat jij ervan maakt, je gaat er gelijk vanuit dat jij hier persoonlijk wordt aangesproken terwijl het helemaal niet om jou draait in deze. Of staat je naam op een bordje geschreven bij een gebeurtenis die controversieel en als betreurenswaardig wordt gezien? Was jij aanwezig bij een slag om .... eeuwen die mogelijk eeuwen geleden plaatsvond?

Even terug naar de kern, je kunt domweg niet erkennen dat de Nederlandse geschiedenis ook minder glorieuze kanten kent, juist door daar ook kennis van te nemen krijg je een veel realistischer beeld van de werkelijkheid en kan je zaken veel beter in perspectief plaatsen. Als je alleen maar 'Hollandse pracht en praal wilt ervaren' kan je altijd naar de Efteling, niets verkeerds mee, maar wanneer je kennis wil nemen van de Nederlandse geschiedenis ontkom je er niet aan om kennis te nemen van de mindere kanten van de Nederlandse geschiedenis die óók bestaan. Een museum belicht een aspect van de geschiedenis, daarbij draait het om het zo accuraat en zo'n eerlijk en zo neutraal mogelijk verhaal tentoon te kunnen stellen, anders wordt het een onnozel stukje propoganda waar niemand wijzer van wordt.

5
66 Drumpf

Voor wie het (nog) horen wil:


@65 Tralala, dit museum bestond dus: het Tropenmuseum, hier kon een ieder zijn/haar/het ervaring beleven en eigen conclusies trekken!

Wat betreft het verhaal der "kolonisator" leest bijvoorbeeld eens het boek "de Scheepsjongens van Bontekoe" (niet de film maar het boek.......)

Dan de door U genoemde "impact" der kolonisator: kijkt eens naar de voordelen welke deze achtergelaten heeft (bijv. de infrastructuur). Dat de "gekoloniseerde" hier na de "ont-kolonisatie" geen gebruik van gemaakt hebben is hun probleem.

Zowel de WIC als de VOC hebben zwarte vlekken in hun "geschiedenis" dit valt niet te ontkennen en wil ik ook niet ontkennen maar............. dat hebben "de Fransen", Spanjaarden en Duitsers ook t.a.v. Nederland.

Toch gaan "we" graag op vakantie naar Spanje, Frankrijk en Duitsland. Wilt U gegevens over de tachtigjarige oorlog (Spanje) en wat dit in Den Nederlanden zoal aangericht heeft? Be my gast.

Ik spreek geen enkele Spanjaard aan op wat deze mijn betovergrootouders aangedaan heeft, juist omdat dit geschiedenis is, geschiedenis een episode welke achter ons ligt.
Blik op de toekomst, aanpakken de slavernij in het Midden en Verre Oosten, aanpakken van de slavernij in Turkije en/of Libië.

1
67 Bezorgde Europeaan

Ik ben eigenlijk wel voor een VOC Museum. Kunnen we het glorierijke verleden tentoonstellen. Of is dat niet de bedoeling?

0
68 Vandeprinsgeenkwaad

@51 Ligt Congo tegenwoordig in Korea?

Ja, het is een feit dat iedereen iedereen als slaaf hield, geen uitzonderingen.
Maar het is ook een feit dat slavernij nooit verdwenen is en dat het nog steeds bedrijven en handelaren zijn die zich er schuldig aan maken. We verschepen ze alleen niet meer op grote schaal.

Ja, de VOC heeft ons de Gouden Eeuw gebracht zoals je in @31 schetst. Maar daar is wel een prijs voor betaald. En velen betalen die prijs nog steeds.

We zouden niet zo onverschillig moeten zijn in hoe onze spullen tot stand komen. Stel je eens voor dat we al die miljardenwinsten in eerlijke lonen en betere werkomstandigheden zouden steken, denk je dan dat er nog economische vluchtelingen zouden zijn? Stel je eens voor, ouders die genoeg verdienen om hun kinderen naar school te sturen in plaats van naar de kobaltmijnen... Mensen hebben een reden om hun heil elders te zoeken.

De geschiedenis herhaalt zich en er zijn wat mij betreft wat te veel zwarte bladzijden. Belicht ze maar, hopelijk leren we er ooit van.

6
69 dani

@13 haha, een beetje window dressing, nee het uitbuiten van kolonieen heeft NL rijk gemaakt. Ga, niet lopen zemelen dat wij zo welvarend zijn geworden door achter de dijken te blijven hangen

7
70 aapjes,kijken

Ik denk dat er aan de zwarte bladzijden die ook aan de Gouden Eeuw kleven best aandacht geschonken kan worden in het Rijksmuseum. Daar hoeven we niet een apart museum voor te hebben. De Nederlandse geschiedenis bestaat tenslotte uit meer dan de Gouden Eeuw.

1
71 Vandeprinsgeenkwaad

@64 en anderen. "Een schaam je museum"? Hebben jullie zo weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde dat jullie de realiteit van onze vaderlandse geschiedenis niet aan kunnen zonder in de slachtofferrol te vallen en zonder gelijk te gaan wijzen op hoe anderen het nog veel slechter deden? Als je alleen maar trots kan zijn door al het negatieve stelselmatig te ontkennen is de basis van het zelfvertrouwen wel heel erg dun. Je kan mensen niet verwijten dat ze in het slachtofferige slavernij/ kolonialsme verleden blijven hangen terwijl je jezelf laat voorstaan op het glorieuze verleden.

4
72 Tralalala

@67

"de Scheepsjongens van Bontekoe"

question question Hilarisch, dat betreft een zwaar geromantiseerde vertelling wat lichtjes geïnspireerd is op het Journaal van Bontekoe over een zeereis in de Gouden Eeuw. Het betreft een kinderboek, geen uiteenzetting van historische feiten. Het deel van de reis na de ontploffing bevat elementen uit het journaal maar wijkt er wel sterk van af.

Je schreef: "Zowel de WIC als de VOC hebben zwarte vlekken in hun "geschiedenis" dit valt niet te ontkennen en wil ik ook niet ontkennen maar............. dat hebben "de Fransen", Spanjaarden en Duitsers ook t.a.v. Nederland."

Ja, en? Wederom blijkt maar weer uit je reactie dat je het veel te persoonlijk aantrekt wanneer een minder glorieuze periode uit de Nederlandse geschiedenis belicht wordt, het calimerocomplex laat gelijk van zich horen: "ja maar de Fransen dan? En de Spaanjaarden! Die waren óók...."
Nogmaals het belichten van mindere periode of ronduit controversiële gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis is geen pleidooi over hoe slecht Nederlanders zijn of waren, het geeft enkel een weergave van een minder positieve gebeurtenis die 'toen' plaatsvond en plaatst dit in een context zodat de aanschouwer het hele plaatje te zien krijgt en daar kennis van kan nemen. Niets meer en niets minder.

Je reacties is exemplarisch voor iemand die alles op zichzelf betrekt, ik citeer: "Ik spreek geen enkele Spanjaard aan op wat deze mijn betovergrootouders aangedaan heeft,". Het gaat daar helemaal niet om, je wordt persoonlijk niet aangesproken op hetgeen zich in het verleden heeft plaatsgevonden, jij wordt daar persoonlijk helemaal niet verantwoordelijk voor gesteld.

8
73 Drumpf

@72

Mooi verwoord, volledig mee eens.

4
74 Drumpf

@73

"Je reacties zijn.."

4
75 Drumpf

@73 "Het gaat daar helemaal niet om, je wordt persoonlijk niet aangesproken op hetgeen zich in het verleden heeft plaatsgevonden, jij wordt daar persoonlijk helemaal niet verantwoordelijk voor gesteld"

Ha! Je zou de reacties er eens op na moeten lezen in de anti pieten discussies op fb

1
76 Congo

@70 aapjes, kijken

Juist Joop schreef dit, niet mijn woorden.

Joop" schreef: "Men koestert in Nederland de mythe dat onze voorouders rijk zijn geworden van de slavenhandel. Dat is niet het geval." (Duidelijk lijkt mij, of "Joop" heeft het fout?)

Ja, Nederland (eigenlijk Holland) is "rijk" geworden door zijn koloniën, so what?
Juist nu profiteren lieden welke Nederlanders een onterecht schuldgevoel aan willen praten van de "shame on you".

Overigens door "achter de dijken" hebt U te maken met de Nederlandse geest en tengevolge hiervan hebt U , tot op heden, droge voeten!

1
77 Bezorgde Europeaan

@76

Je geeft hiermee alleen maar een bevestiging van hetgeen ik stel.
Wanneer een museum van het Nederlands kolonialisme wordt opgericht kan men daar een evenwichtig beeld te zien krijgen hoe Nederlanders in die tijd leefden, wat zij deden, bewonderenswaardige en controversiële zaken kunnen hier aan de orde komen.

Dat is dus geenszins hetzelfde als dat iemand op een onbenullig forumpje jou voor rotte vis uitmaakt wanneer je mening over welk onderwerp dan ook afwijkt. Een museum geeft gewoon een inkijkje, zo neutraal mogelijk, in het Nederland ten tijde van het kolonialisme. Het is verder aan de toeschouwer daar kennis van te nemen en daar iets van op te steken naar eigen goeddunken.

5
78 Drumpf

@77

"Juist nu profiteren lieden welke Nederlanders een onterecht schuldgevoel aan willen praten van de "shame on you"."

Wederom, dat maak jij ervan. Ik deel de opvatting van @72 , het is bizar hoe weinig zelfvertrouwen en eigenwaarde bepaalde mensen op NK hebben wanneer het gaat om de Nederlandse geschiedenis. Ik lees alleen maar verongelijkte reacties met een zeer prominent aanwezige calimerocomplex.

8
79 Drumpf

@67 . Bedankt voor uw bezorgdheid omtrent mijn geschiedkundige kennis. Fijn dat u mij wijst op het kinderboek " De scheepsjongens van Bontekoe" ( Ik heb het boek gelezen......film nooit gezien)
We zijn het blijkbaar eens dat zowel de WIC en de VOC zwarte vlekken in hun geschiedenis hebben. De invloed van de Spanjaarden, Fransen en de Duitsers wordt echter wel breed uitgemeten in onze geschiedenisboeken terwijl ons aandeel wat onderbelicht blijft.

2
80 Tralalala

@78 Drumpf,
Dit klinkt verstandig!

Natuurlijk is zo`n museum toe te juichen! (Hoewel dit reeds bestond maar ach ja, dat moest kapot bezuinigd worden omdat het niet "politiek correct" was.)

Maar.......... dan ook de voor de kolonisatie tijd (bijv. koppensnellen - krimp hoofden) en na-kolonisatie tijd. (Dit laatste kan zéér leerzaam zijn.)

Per saldo niet dat wat de "boze" VOC en WIC gedaan heeft maar een werkelijk onafhankelijk museum.
Goh, goed idee en wie gaat dit "museum" inrichten? (Waar denkt U een "onfhankelijk" figuur te vinden?

Ja, de "Hollanders" waren slecht........ fout gedacht, ja, de gekoloniseerden hebben "geleden" ook weer fout gedacht.

Stel Uw blik naar voren (hedendaagse slavernij) en niet naar een verleden.

Ik voel mij niet schuldig, ben zelfs trots op Nederland.

1
81 Bezorgde Europeaan

Ik word af en toe zo moe van de trotste Nederlanders die anderen beschuldigen van een " weg met ons" mentaliteit. Juist die trotse Nederlanders ontkennen al ons "ons" weg. Enerzijds trots op alles wat onze voorouders bereikt hebben en denken daar speciale rechten aan te kunnen ontlenen en tegelijkertijd glashard te ontkennen dat in "ons" verleden ook wat fouten zitten. Enerzijds opkomen voor onze normen, waarden en vrijheden maar tegelijkertijd stemmen voor een partij die grondwettelijke vrijheden wil beperken.

6
82 Tralalala

@ Tralalala,
U schrijft: ....... "terwijl ons aandeel..........."
Dit geeft natuurlijk gelijk aan uit welke "hoek" U komt.
Laat mij, nogmaals, duidelijk zijn: WIC en VOC zijn verleden!

U bent/was welkom in Nederland (al sinds de "overdracht" aan Suriname) waarom kwamen vele Surinamers naar Nederland voor- tijdens en na de "overdracht"?
Juist.................. omdat deze zich hier "veilig" wensten te voelen. Het Nederland met zijn gigantische slavernijverleden........... verwerpelijk maar toch een duidelijke "veilige" haven.

Nu wilt U, als collaborateur, alsnog Nederland aanklagen?

Laat ik het zo vragen, een boek, verslag of beeld van "Uw" ("terwijl ons aandeel wat onderbelicht blijft") zou welkom zijn!

Misschien, heel misschien, lukt het U om mijn beeld te veranderen.

Verder lijkt het mij zinvolle om "iets" te ondernemen tegen de moderne slavernij zeker gezien Uw historische ervaringen met de Hollandsche of Nederlandse slavernij,
Immers het verleden geeft de toekomst hoop!

0
83 Bezorgde Europeaan

@69 ; Je slaat nu echt wartaal uit. Overigens denk ik dat ik minstens, zo niet meer, weet van de slavernij dan jij.

Dan blèr je over 'zelfvertrouwen'. Nou, ik vertrouw mezelf prima hoor. Ik heb echter geen enkel vertrouwen in de eventuele oprichters van dat museum. Gewoon, door ervaring, door gesprekken met professionals uit die hoek (ik heb er zelf ook nog een tijdje gewerkt dus ik ken die wandelgangen wel) , door de huidige ontwikkelingen in Nederland en het geblaat over BlackFace.

Jouw bijdrages en die van je medestanders hier, versterken dat wantrouwen alleen maar.

Denk eens na over wat jullie schrijven: "Nederland moet kennis nemen van de zwarte bladzijdes uit hun geschiedenis en daarom moet er zo'n museum komen."

A) Dat geeft geen enkel vertrouwen in een onbevooroordeelde, ongekleurde visie bij de inrichting van dat museum. Zoals je zelf zegt; Het moet om die zwarte bladzijde gaan.
B) Onze geschiedenisboeken staan echt tot de nok toe vol over de rol van Nederland in de slavernijgeschiedenis. Geen Nederlander die daar geen weet van heeft.
C) Het enige waar echter met een vergrootglas naar gezocht moet worden is die nuancering. Die wordt steeds maar weeggelaten of weggemoffeld. Waarom?

Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over blanke slaven in Afrika?
Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over de rol van Afrika zelf in de intercontinentale slavenhandel?
Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over het feit dat Nederland maar voor 5% van de intercontinentale slavenhandel van negers een rol had?

Ik kan me ook niet herinneren dat er in mijn geschiedenisboeken of die van mijn kinderen ook maar een woord gerept is over de positieve invloed die de kolonisatie door Nederland daar gehad heeft. Ook daarnaar zal je op het internet met een vergrootglas moeten zoeken.

Ook jij hier, en je medestanders, loopt hier maar te rammen op de slechte kant maar ontwijkt voortdurend die nuancering. Mensen die gewoon toegeven dat Nederland aan slavenhandel deed maar óók die andere kant benoemen, doe je af als onwetend? Als goedpratend? Dan ga jij ook niet voor een genuanceerd museum zijn. Sta je daar vast met KOZK te protesteren dat er een deel van het museum gewijd is aan de andere kant van de medaille.

1
84 Mariska3

@84 Mariska3,

"Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over blanke slaven in Afrika?
Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over de rol van Afrika zelf in de intercontinentale slavenhandel?
Waarom wordt er in het onderwijs NOOIT gesproken over het feit dat Nederland maar voor 5% van de intercontinentale slavenhandel van negers een rol had?"

Omdat dit niet in het "plaatje" past!

Derhalve zou een "onafhankelijk" museum eigenlijk wel welkom zijn. Misschien dat het beeld van enige personen dan wel zou veranderen.
De grote vraag is en blijft wie in deze discussie uiteindelijk "onafhankelijk" is of zal zijn.

De "onafhankelijken" zullen wederom als racisten neergezet worden, immers zolang het niet in "weg met ons" past is het "racisme", ook een (naar ik hoop) onafhankelijk museum.

0
85 Bezorgde Europeaan

"Een museum is een museum. Het is geen schrijn. Het is geen herdenkingsmonument. Het is een plek waar je een verhaal kunt beleven. Dat is een inclusief verhaal van ons allemaal. Het is een plek waar de avontuurlijke elementen uit de Nederlandse geschiedenis naar voren komen in samenhang met de ongemakkelijke. Daarbij gaat het er niet om de één als triomferende vertegenwoordiger van het goede naar buiten te laten komen en de ander als nazaat van het kwaad en drager van een erfzonde."

Prima. Ik me wel vinden in een Nederlands Koloniaal Museum. De Nederlandse koloniale geschiedenis is uiterst interessant namelijk. Maar dan inderdaad zowel de positieve als de negatieve kanten belichten.

1
86 tripomatic

@83 . U houdt er nog al wat ongefundeerde aannames op na. Dat wetenschap dat het WIC
en het VOC tot het verleden behoren is zelfs bij de meest achterlijke idioot bekend.
Uw " U bent / was welkom in Nederland " gevold door uw geneuzel over Suriname, maakt uw vooringenomenheid en dito reactie op enige kritiek, pijnlijk duidelijk.

3
87 Tralalala

Stelletje snowflakes. Waarom niet de eigen fouten erkennen met het zelfde gemak waarop we de de anderen op hun fouten wijzen?

4
88 Tralalala

@88 ; Omdat het tot in het absurde wordt overtrokken. Overigens; het zijn niet mijn eigen fouten, waarschijnlijk zelfs niet de fouten van mijn voorouders. Ik ken zelf trouwens niet één Nederlander die ontkent dat Nederland aan slavenhandel heeft gedaan en ook niet één die dat ziet als een positief iets. De fouten uit het verleden worden dus weldegelijk erkent. Maar dan wel in perspectief.

Wanneer een negroïde persoon hysterisch loopt te krijsen over de 'erfzonde' van Nederland waar hij/zij het slachtoffer van is... Kan ik toch echt niet laten om er fijntjes op te wijzen dat Afrika een veel grotere erfzonde maar ook zonde (huidige tijd) heeft in het slavernijverleden dan Nederland. Want dát is wat werkelijke kennis over slavernij ons leert.

2
89 Mariska3

@ 87 Tralalala
Natuurlijk hou ik er, in Uw ogen, wat ongefundeerde aannames op na.

Graag Uw gedegen gefundeerde "aannames" in deze, zij zijn werkelijk gevraagd (althans door mij).
Vervolgens beschouwd U mij als "de meest achterlijke idioot" en maakt mijn "geneuzel over Suriname vooringenomenheid en dito reactie op enige kritiek, pijnlijk duidelijk. "

Om uitgescholden te worden voor "de meest achterlijke idioot" doet mij uit de pen van een (ex-) koelie geschreven geen pijn, zeker niet.

Ja, mijn Surinaamse vrienden zijn en waren welkom in Nederland (vele gezellige uren) maar juist U, Tralalala, maakt er een "drama" van, U bent degene welke de polarisatie na streeft. Racisme kweekt waar het nooit was.

Zelfs de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschap kotst lieden als U uit en waarom? Omdat deze mensen wel op een normale manier in Nederland wensen te wonen en te leven!

Maar blijf gewoon geloven in Uw discriminatie "bubbel" en alles komt (niet) goed.

(M.i. is Tralalala een terroristische, racistische en geestelijk misleide teef.)

2
90 Bezorgde Europeaan

k@89 Mariska 3. Laat toch dat gezeur over dat verleden rusten. Zit weer in Ghana daar lult men niet zoveel over het verleden. Ga eens opzoeken de relatie tussen WILLEM 1en Asantie Koning. Zoek ook eens op waarom de mensen uit voormalig Indie zo hekel hebben aan Ghanese die werden geronseld om als soldaat te dienen om te helpen aldaar de boel onder de knoet te houden .

0
91 briand

@90 . Hoi, hoera! Ik ben, naar uw mening, een terroristische, racistische en geestelijk misleide teef.
Leer te lezen!
U nam aan met uw " U bent/ was welkom in Nederland ( al sinds de " overdracht" aan Suriname). dat ik van Surinaamse of Antilliaanse afkomst was. Helaas, voor u , ben ik een blond, en blauwogig, Nederlands staatsburger. Uw toevoeging van de term "teef" geeft al aan dat u het niet veel op heeft met de Nederlandse normen en waarden.

2
92 Tralalala

@31 "De Nederlanders waren geen slavendrijvers maar slavenhandelaren. En de moslims zijn er niet nu mee begonnen maar deden dat al eeuwen voordat een blanke er mee begon. Net als de Afrikanen trouwens. Slavernij is niet een blanke uitvinding."

"Dankzij de VOC heeft Europa zijn aardappel en koffie"

Wat een leugens allemaal. Blijkbaar heb je niet goed opgelet tijdens geschiedenisles. Denk eens na, voordat je hier je propaganda probeert te verkondigen.

2
93 User76

@92 Tralalala,

Met de Neerlandsche normen en waarden zit het bij mij wel goed hoor, dank voor Uw bezorgde woorden.
Mogelijk hebt U een "brainwash opleiding" genoten en wilt U zich afzetten tot "alles" wat Nederlands is. (Stockholm syndroom?)

Ja, U blijft in mijn geestelijk archief staan als een: "terroristische, racistische en geestelijk misleide teef." (Hebt U hier een probleem mee? In Uw ogen ben in toch immers een boze witte racistische witte/blanke klootzak.)

Juist Uw reacties geven aan waarom het "werkelijk" gaat, ik geef eerder aan dat een museum (hoewel overbodig vanwege het feit dat deze reeds bestond) nuttig kan zijn.
Ik geef aan dat "racisme" een verouderde term is voor "ongenoegen" (leest mijn eerdere bijdragen op NK).
Ik geef aan dat "men" zich beter zou kunnen richten op moderne slavernij (M.O., Turkije., Libië), maar neen, U wilt bewust het Nederlandsche schuldbewustzijn aanwakkeren. Juist de polarisatie onterechte kracht bij te zetten.

Voor nu en hopelijk duidelijk, ik en mijn relatie hebben vele vrienden (reeds jaren lang) uit Suriname en de Antillen (bijv. de geweldige Julian Basilico Coco (overleden 2014).)
Ja, met de zoon van Coco (jaargang 1955) hebben wij nog steeds goed contact.

Wij, mijn relatie en ik, komen vaak (zeer vaak) op Surinaamse en Antilliaanse feestjes (bruiloften, verjaardagen e.d.) wij beiden. blanka´s, kaaskoppen, aardappels zijn, (in onze ogen) graag geziene gasten anders zou men ons toch niet telkenmale uitnodigen.
(We worden zelfs uitgenodigd door mensen (Surinamers/Antillianen) welke we niet kennen maar worden uitgenodigd omdat we "ooit" bij die of die geweest zijn.)

Surinaamse en Antilliaanse mensen zijn mijn vrienden maar.............. de racisme kaart is deze lieve vrienden vreemd.

U, Juist U, wenst de discussie op .................. ja, wat.................. "gevaar" te zetten.

Wat een "zielig" figuur bent U.

4
94 Bezorgde Europeaan

@94 . U vult nogal wat in. Ik, en ik heb mijn bijdrages op dit draadje zorgvuldig nagelezen, beschuldigd u persoonlijk nergens van. Toch weet u mij als teef te betitelen die een brainwash opleiding heeft genoten en onderhevig is aan het Stockholm syndroom.

1
95 Tralalala

@81

"Stel Uw blik naar voren (hedendaagse slavernij) en niet naar een verleden."

Wat is er mis aan 'en en'? Ik hou van geschiedenis, niet alleen van de Nederlandse. Bovendien kan men in mijn optiek het heden veel beter duiden wanneer het kennis heeft genomen van het verleden, juist om herhaling van betreurenswaardige periodes uit het verleden te voorkomen.

6
96 Drumpf

@94
je loopt als een razende tegen de ene stroman na de andere te schoppen.

Jongen waar komt die frustratie vandaan, je leest niet wat tralalla zegt of je begrijpt niet, maar je gaat als een dolleman tekeer tegen vanalles wat jij "denkt" dat ze bedoeld.

1
97 morandi

In de jaren 60 woonde ik temidden van de amsterdammers die uit afbraakwijken kwamen en stroomden vele surinamers en indonesiers in. Het was een hele gezellige buurt, iedereen kwam bij elkaar over de vloer, de school was veelkleurig waardoor je bij je vriendjes thuis indisch en surinaams eten leerde kennen.
Op het industrieterrein stond elke zaterdag een aftands caravannetje waar de allerbeste sate werd gemaakt door buurtbewoners met een indonesische achtergrond. Iedereen was arm maar gelukkig. Veel mensen hadden één of meerdere oorlogen meegemaakt en wilden gewoon een goede toekomst. Op het wereldtoneel was de dekolonisatie van azie, afrika en zelfs de arabische gebieden in volle gang.
Ook op school werd meegegeven: 'kinderkens, bemint elkander'!
Door nu de nadruk te leggen op verschillen en die uit te vergroten krijg je vanzelf weer een hunnie en wij wereld waar we reeds vele malen slechte ervaringen hebben opgedaan. Stop ermee, gebruik je hersens, en doe iets waar alle groepen iets aan hebben dan kom je vanzelf dichter tot elkaar.

0
98 Echwaarjoh?

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Sarcoff
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@36 Och ik ben in ieder geval geen oorlogszuchtige feldwebell, met een laarzen fetisjisme die Rusland voor de zoveelste keer wil veroveren en da...

8 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Feldwebell
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@35 Nee ouwe, je bent niet zoals je veinst de hoerenloper in Hawai-hemd, je bent eerder de rare oom die op feestjes eenzaam in een hoekje over...

28 minuten geleden geplaatst door Feldwebell

GreyB
Vaccinatiefile bij De Tref - De Orkaan

@13"Het probleem is dat de gevolgen nooit in verband worden gebracht met de vaccinaties...."Jawel hoor, op de diverse sites worden bijwerk...

31 minuten geleden geplaatst door GreyB

Sarcoff
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@33 Zat pas op het strand, veel Russen daar, de vrouwen zien er goed uit, zeer zorgzaam voor de kinderen en gemiddeld beter opgeleid dan menige ...

32 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

GreyB
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@33LOL..en zelfs dat betwijfel ik.....

33 minuten geleden geplaatst door GreyB

sockknitter
Man steekt zichzelf in brand voor rechtbank van Trump-proces in New York

De man is inmiddels gestorven....

37 minuten geleden geplaatst door sockknitter

sockknitter
Emergency rooms refused to treat pregnant women, leaving one to miscarry in a lobby restroom

Vreselijk, dat zwangere vrouwen in de steek worden gelaten....

39 minuten geleden geplaatst door sockknitter

sockknitter
Vaccinatiefile bij De Tref - De Orkaan

@13Er zijn in de afgelopen 50 jaar ook ontzettend veel kinderen door de vaccins gestorven. SARCZe hebben een halve eeuw laten zien dat de va...

41 minuten geleden geplaatst door sockknitter

Feldwebell
Jonge man steekt zichzelf in brand bij rechtbank waar Trump-proces wordt gehouden

@32 Jij begrijpt pas iets als je een Russische laars in je ballen voelt. Dat is wel duidelijk....

1 uur geleden geplaatst door Feldwebell

NK. App
Wife Swapping StoriesMms Leak VideosFirst Night Full VideoSexkoreaLesbian Lingerie PornPhatrabbit KillerXx VidgoNofacedhunterMischel LeeDani Daniels PicsXxx Saxy ComHollywood XxxxSharing Bed SexShooshtime ComSex Comics RedditOnly Fans Free VideosXnxx TamilsexBen 10 Porn VideosXxx Hindi HindiGirls LundAmber Heard Nude VideoJoanniefit PornNicola Peltz NudeLena XxxJasmine Teaa Onlyfans LeakedHayley Atwell Hot SceneLegendado PornHentai MundoTenna TrupmAlexsis Faye NudeHentaidaughterTailor Porn VideoXxx Punjabi FilmHot Romance Hd VideosWww Free Black PornDelhi Aunty Sex VideoNude Ice SkatingNon Nude SitesWebcamjackersAsian Bbcpornالمساج سكسBriblossomvip NudeSperm In MouthCharlie Rose PornPornozinhoJhoney Sins PornDp SexyBooru HentaiPorn Gay BlackBrazzers Sex Hd ComXv Indian VideosThreesome BlackPeta Jensen RedditNaked Punjabi GirlsOld Age Porn VideoFree Famaly PornPitn HubVideos Pornos En Hd GratisBig Cock FutaBarzzaers HdJav PornvideoXhamrtesPornôs EngraçadosBlowjobsHazel Grace PornJoi SpankbangSexy Women FeetPornô De Coroas GostosaAmazon DildosRiley Reis AnalCockheroMami LecheraPornô FotosHot Babes XvideosReshma Hot SexShakeela Malayalam SexSlow Porn Videos3d Porn ViseosLots Of Cum HentaiJavcrLaurer JoanieBollywood Fake PornIndian Women XvideoBhabhi Affair Sex VideoX Xx PorBrasinkMikaela Testa NudesKkvsh SextaoeWww Youjiz ComCocksuckerHaunted Sex VideoXnxx Marathi Sexy VideoX English VideoXvideo Hot SexNerdy_freyuaDesfloraciónMumbaipornVintage Family PornYouporn ComeSexlog CX Hamster GayEllana BryanShaiden Rogue PornhubTara MoonXnxx New Indian VideosHot HomepornSexxx DesiNakewomenDoublelodtXxx HnRakuen ShinshokuBrittanya Razivi PornSec Video ComZzzgirlxxxPeach And DaisyChristina KahlilPinkydoll PornShem AleHentia EngJapanese FelatioVidéo Pornos AmateursCaraml BbwZane's Sex ChroniclesIndian Bf Full Hd VideoCeleste Star PornBig AssnakedBigbootytgirlSandra Bernhard NudeArshi Khan PornBishanpura VillageLana RodasIgnore4kSkylarmaeHd Blue Sexy VideoDengulata DengulataGuy Sucks BbcBokep Ome TvXxx Booty BigNaruto Tsunade HentaiTantric ChaiseIndian Gay Sex PicsBoyfriend Fucks GirlfriendAmouranth CumshotAsian PublicpornSister Inlaw PornHard Core Porn PartyLushstoriesIndian PornhubSexcam SitesGrneralbutch