In het Midden-Oosten is een nieuwe Koude Oorlog bezig

Het sjiitische Iran en het soennitische Saoedi-Arabië staan lijnrecht tegenover elkaar. De recentste speelbal tussen beide landen is Libanon.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Wat is er aan de hand in Libanon?

De Libanese premier Saad Hariri (foto links) kondigde twee weken geleden volstrekt onverwachts zijn ontslag aan. Hij deed dat vanuit Saoedi-Arabië. Meteen na zijn ontslag schoof hij aan bij de Saoedische koning Salman (rechts).

Meteen ontstonden er geruchten dat hij tot ontslag gedwongen was door de machtige oliestaat. Zo zouden de Saoedi's de Libanese regering ten val willen brengen. Die regering wordt immers gedomineerd door Hezbollah, dat een bondgenoot is van Iran. Intussen heeft Hariri, de zoon van de in 2005 vermoorde premier Rafik Hariri, zijn ontslag opgeschort.

En in Jemen?

Een ander land waar Teheran en Riyad strijden om de macht, is Jemen. Daar woedt al jarenlang een burgeroorlog tussen de Houthi's, die gesteund worden door Iran, en de troepen van president Mansour Hadi, die gesteund wordt door Saoedi-Arabië. Terwijl de Saoedi's rechtstreeks betrokken zijn en bombardementen uitvoeren, levert Iran vooral steun vanop afstand.

In welke landen staan ze nog tegenover elkaar?

In Syrië steunt Iran president Bashar al-Assad, terwijl Saoedi-Arabië de kant van de rebellen kiest.

In Irak strijden beide landen ook om politieke en militaire invloed. Er zijn heel wat pro-Iraanse milities actief en de grootste politieke partij is pro-Iraans. Sinds de val van Saddam Hoessein heeft Iran in Irak veel invloed gewonnen. In oktober bezocht eerste minister Haider al-Abadi de Saoedische hoofdstad Riyad, wat wijst op een mogelijke toenadering.

Een andere staat die de speelbal werd van een machtstrijd tussen de twee landen is Qatar. Saoedi-Arabië verbrak de banden met de golfstaat omdat die te dicht bij Iran zou staan.

Hoe is het conflict onstaan?

De strijd tussen beide moslimlanden ontstond na de Iraanse Revolutie in 1979. Tot dan waren Iran en Saoedi-Arabië beiden bondgenoten van de Verenigde Staten. Bij de Iraanse Revolutie werd de pro-Westerse monarchie vervangen door een islamitische republiek die de macht van Saoedi-Arabië wilde breken.

Sindsdien wordt er wel eens gesproken van de ‘Koude Oorlog van het Midden-Oosten'. Bovendien wordt Saoedi-Arabië gesteund door de Verenigde Staten en Iran door Rusland, waardoor de oorspronkelijke Koude Oorlog ook niet veraf is.