Politicoloog Jef Smulders van de KU Leuven deed onderzoek naar de vermogens van de Belgische en Nederlandse politieke partijen. Onder vermogen verstaat Smulders zowel subsidies, als giften, gebouwen, gronden en schulden. Hij kreeg een aantal opvallende verschillen boven water. Zo ploft de Vlaamse N-VA - met 39 miljoen euro Belgisch rijkste partij - zijn Nederlandse evenknie - volgens Smulders de VVD met 8 miljoen - er snoeihard uit, meldt de VRT. Misschien wel opvallender, de N-VA heeft meer geld dan alle Nederlandse partijen bij elkaar. Zeker als u bedenkt dat de Vlaamse partijen samen 7 miljoen mensen vertegenwoordigen en de Nederlandse zo’n 17 miljoen.

Volgens Smulders is het verschil historisch te verklaren. Waar partijen in Nederland giften mogen ontvangen van privébedrijven, is dat in België na het Agustaschandaal in 1993 verboden. Om het opdrogen van die inkomstenbron te compenseren krijgen de partijen van onze zuiderburen grotere subsidies. Tot 90% van de totale inkomsten van de partijen zou uit overheidsgeld bestaan. 'Partijen krijgen in België meer middelen binnen dan ze nodig hebben om de partij te onderhouden', aldus Smulders tegen de VRT.

Text, Blue, Font, Line, Parallel, pinterest

Text, Blue, Font, Line, Parallel, pinterest

Bron: VRT

Gek genoeg komt de NRC tot een heel andere conclusie. De krant hield alle vermogens in oktober nog tegen het licht en constateerde dat de SP de rijkste was. De socialisten bezaten eind 2016 zo'n 11 miljoen. Hier vindt u de cijfers die de NRC verzamelde aan de hand van de jaarlijkse publicatie van de financiële jaarverslagen van politieke partijen. Een en ander neemt niet weg dat de Nederlandse partijen het op financieel vlak afleggen tegen de Belgische.