Direct naar artikelinhoud
Video

Kinderen lezen haatberichten voor: 'Moslims zijn profiteurs'

Filmmakers Issa Shaker en Anass Bendrif lieten voor een nieuwe video kinderen haatberichten voorlezen waar migranten en moslims in Nederland mee te maken krijgen.

De kinderen van Anass Bendrif lezen teksten voor als 'er is geen plek voor jullie in ons land'.Beeld Screenshot

De film Online Haatberichten Onschuldig? is de tweede film van de filmmakers waarin ze aandacht vragen voor de impact van online discriminatie. Hun vorige film Delete_it, die Het Parool in juli publiceerde, werd duizenden keren op Facebook gedeeld. 

In die film vraagt een Afghaanse vrouw in Het Vondelpark aan bezoekers om een kwetsend bericht, dat zij op Facebook heeft gekregen, te vertalen en voor te lezen. De mensen die dat doen, hebben het daar zichtbaar moeilijk mee.

Dit keer kozen de filmmakers ervoor om kinderen de reacties te laten voorlezen. "Het contrast tussen de onschuld van de kinderen en de haatdragende berichten geeft de inhoud meer impact," zegt Issa Shaker, die van Palestijnse afkomst is en sinds zes jaar in Nederland woont.

De meeste berichten in de film zijn reacties op twitterberichten van Wilders of commentaren op artikelen over moslims en asielzoekers. Zo lezen de kinderen van Anass Bendrif, zoon Imran (8) en dochter Hajar (12), met hier en daar een verspreking teksten voor als: 'Buitenlanders moeten naar buiten' en 'Er is geen plek voor jullie in ons land'.  

Op de loer
Bendrif kwam 23 jaar geleden voor zijn studie van Marokko naar Nederland. Zijn kinderen hebben volgens hem, gezien hun leeftijd, nog niet te maken met online haat. Maar discriminatie in de offline-wereld ligt overal op de loer, zelfs op school.

De directeur van de christelijke basisschool van zijn andere zoon, die niet in de film zit, belde Bendrif een paar jaar geleden op. Een vader van een klasgenoot had een klacht ingediend tegen zijn zoon omdat hij niet in Jezus zou geloven.  

Woest was Bendrif, die zelf een christelijke achtergrond heeft. "Ik ben in gesprek gegaan met de directeur. Ik was zo boos." De tegenpartij antwoordde dat hij er 'niks mee bedoelde' en alleen de 'christelijke traditie in ere wilde houden.' 

Traan
Na een voorgedragen haatbericht wrijft een jongen in de film een traan uit zijn ogen. Is het niet schadelijk voor kinderen om ze zo voor de film in te zetten? Dat de jongen in de film huilt is louter toeval, zeggen de filmmakers. Shaker: "De kinderen kregen een verhaal te horen van een gevecht tussen planeet Mars en planeet Pluto. In dat verhaal zaten deze reacties verwerkt." 

Shaker benadrukt dat de wijze waarop de film is opgenomen is goedgekeurd door een psycholoog. "We wilden de kinderen geen schade toebrengen. Ze hebben niet door dat het om moslimhaat gaat. Ik weet niet zeker of hij echt huilt, misschien had hij gewoon een stofje in zijn oog."

Moslimhaat
Hij hoopt dat zijn zoon Jim (1) later normaal achter de computer kan zitten. "Ik vrees soms voor wat hij dan te zien krijgt of krijgt toegestuurd. We hebben hem geen Arabische voornaam gegeven, maar zijn achternaam verraadt wel zijn achtergrond. Dat is voor sommige mensen al genoeg om nare berichten te sturen."