De PvdA van Lutz Jacobi blijft de grootste in Leeuwarden
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

PvdA blijft de grootste in Leeuwarden, ondanks verlies

De PvdA blijft de grootste partij in de gemeenteraad van Leeuwarden. De partij levert wel een zetel in en komt uit op elf zetels. CDA en PAL GroenLinks krijgen beide vijf zetels. "Het is een droom", zegt lijsttrekker en oud-PvdA-kamerlid Lutz Jacobi tegen Omrop Fryslân.

"Als je kijkt naar het landelijke beeld, dan zouden wij worden weggevaagd naar een uiteindelijk totaal van zo'n vier zetels. Dus ik dacht: als wij nu acht zetels behouden, dan zou ik dat al geweldig vinden. Dit is echt ongelooflijk. Mensen zijn het blijkbaar toch wel eens met alles wat wij gedaan hebben. Ik vind het wel een mooi beeld," zei Jacobi.

Dankbaar

"No Lutz, no glory" was de reactie van PvdA-leider Asscher op Omrop Fryslân. "Ik was de afgelopen weken veel in Friesland. En mensen waren heel aardig, maar dat het zo goed zou zijn met zo'n gigantische overwinning dat had niemand durven hopen. De laatste tijd gingen de duimen weer omhoog, dat gold voor Leeuwarden maar ook voor andere gemeentes. Dus er is wel iets bijzonders aan de hand. Ik ben de kiezers heel erg dankbaar," zei Asscher.

In veertien gemeenten in Friesland, Groningen en Gelderland waren gisteren herindelingsverkiezingen. Kiezers konden naar de stembus voor een nieuwe gemeenteraad omdat hun gemeente op 1 januari 2018 fuseert. In de andere twee Friese gemeenten waar gestemd werd, Súdwest-Fryslân en Waadhoeke, blijft het CDA de grootste partij.

De partij Gemeentebelangen werd de grootste in de Groningse gemeente Westerwolde. In Midden-Groningen is de PvdA de grootste geworden. In Zevenaar (Gelderland) is Lokaal Belang volgens de eerste prognose de partij met de meeste zetels.

De opkomst bij de herindelingsverkiezingen is in vier van de zes 'nieuwe' gemeenten uitgekomen op zo'n 40 procent. Dat blijkt uit voorlopige cijfers uit Leeuwarden, Zevenaar, Westerwolde en Súdwest-Fryslân. De definitieve uitslag wordt pas later verwacht.

De kiezers in de herindelingsgemeenten hoeven in maart niet meer te stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Wel moeten de gemeenten stemhokjes inrichten voor het referendum over de aftapwet.

In de Limburgse gemeente Landgraaf werd vandaag een referendum gehouden over een fusie met Heerlen. 1Limburg meldt dat 78 procent van de kiezers tegen samengaan is.

Volgens de regionale omroep was de voltallige oppositie van Landgraaf niet bij de uitslagenavond aanwezig. De partijen zijn voor een fusie en vonden dat het gemeentebestuur te sturend was geweest. Het college is tegen samenvoeging.

Het referendum in Landgraaf is niet bindend.

Advertentie via Ster.nl