Direct naar artikelinhoud

Wacht Aysel Erbudak deze keer wél de cel?

Ooit was Aysel Erbudak gevierd directeur van het Slotervaart, donderdag staat ze voor de rechter voor malversaties in die functie. Wacht haar deze keer de cel?

Aysel Erbudak werd door de civiele rechter al gelast geld terug te betalen aan het Slotervaartziekenhuis.Beeld Ernst Coppejans

3,5 jaar na een inval van de Fiod in haar toenmalige woning in Beverwijk begint donderdag de rechtszaak tegen Aysel Erbudak, die wordt verdacht van verduistering van 1,2 miljoen euro en valsheid in geschrifte, gepleegd als directeur van het Slotervaartziekenhuis.

De vraag is of Erbudak deze keer wel in de gevangenis belandt. In 1994 en 2000 ontsprong ze de dans.

Eerst werd ze tot een taakstraf veroordeeld voor uitlokking en poging tot afpersing bij het arrangeren van schijnhuwelijken, daarna tot 10 maanden gevangenisstraf voor leiding ­geven aan een criminele organisatie die zich ­bezighield met uitkeringsfraude. Dankzij gratie belandde ze destijds niet achter de tralies.

Als ze nu opnieuw schuldig wordt bevonden, zou haar advocaat kunnen betogen dat de redelijke termijn van twee jaar is verstreken waarbinnen normaliter een vonnis moet zijn geveld.

Die advocaat was Theo Hiddema, maar omdat hij het te druk heeft als Kamerlid van Forum voor Democratie, is Cees Korvinus nu raadsman van Erbudak.

Failliet verklaard
Dat het nu pas tot een proces komt, is te meer opvallend omdat justitie deze strafzaak schijnbaar op een presenteerblaadje krijgt aangereikt. De verdenkingen tegen Erbudak leidden al in november 2014 en januari 2015 tot vonnissen van de civiele rechter, die haar gelastte geld terug te betalen aan het Slotervaart.

Erbudak had geen overtuigende uitleg voor de betwiste transacties. Ze was niet in staat tot terugbetaling en werd persoonlijk failliet verklaard. Die vernedering kwam boven op haar ontslag bij het Slotervaart, waar ze ooit gevierd directeur was. Inmiddels verblijft ze een groot deel van de tijd op de Antillen, bij haar partner.

Erbudak trad in 2006 aan bij het Slotervaart, toen haar zakenpartner Jan Schram het op de rand van faillissement verkerende voormalige gemeentelijke ziekenhuis overnam. Het werd Nederlands eerste geprivatiseerde ziekenhuis.

De eerste jaren waren succesvol, maar de financiële problemen keerden terug en er ontstonden spanningen tussen Erbudak enerzijds en haar medebestuurders en de medische staf anderzijds.

Die kwamen tot uitbarsting na het overlijden van haar beschermheer Schram eind 2012. Erbudak overspeelde vervolgens haar hand in onderhandelingen met zorgverzekeraar Achmea en werd ontslagen.

Na haar vertrek kwamen malversaties aan het licht waarvoor ze nu terechtstaat. Een bedrag van 1 miljoen heeft betrekking op een mislukte gronddeal in Turkije. Lange tijd probeerden Erbudak en Schram een longkliniek van de grond te tillen in haar vaderland Turkije, in combinatie met een toeristisch resort dat ze huurde en in 2008 wilde kopen.

Voor een aanbetaling van 1 miljoen klopte ze aan bij Schram, die het liet afweten, ook na een smeekbede van Erbudak per mail: 'Ik hoop dat je mij dit gunt en mij hierin niet in de steek laat.'

Onterechte facturen
Simed, een inmiddels failliet bedrijf uit Utrecht dat wereldwijd opereerde als toeleverancier van ziekenhuizen, bood uitkomst.

Erbudak had geen overtuigende uitleg voor de betwiste transacties

Via de directeur, van wie het Slotervaart later in een civiele procedure stelde dat hij 'een meer dan strikt zakelijke relatie' had met Erbudak, kreeg ze het benodigde geld.

In Erbudaks opdracht betaalde het Slotervaart vervolgens 1 miljoen aan Simed. 

Op de facturen werd ten onrechte vermeld dat de betalingen werden verricht in ruil voor goederen voor de radiologieafdeling van het ziekenhuis.

De andere kwestie waarvoor Erbudak terechtstaat, betreft aandelenhandel in Drimpy, een digitaal platform voor patiënten, familieleden en medici dat in 2011 in zee ging met het Slotervaart. Erbudak zou via dat bedrijfje 2 ton in eigen zak hebben gestoken, weer ten koste van het Slotervaart.

De rechtbank buigt zich donderdag nog niet inhoudelijk over de zaak maar houdt een regiezitting. Mogelijk komt daarin de wens aan bod van Erbudak voor een onderzoek naar haar medebestuurders in het ziekenhuis, die volgens haar op de hoogte waren van de omstreden transacties.

Lees terug: Ex-directeur Slotervaart vervolgd voor verduistering

Er ontstonden spanningen tussen Erbudak enerzijds en haar medebestuurders en de medische staf anderzijds