Britse tv-kokkin Nigella Lawson: Koken geeft mij meer troost dan het opeten
Koken en eten‘Goddelijke huisvrouw’ Nigella Lawson was voor een bliksembezoek in Nederland, voor haar nieuwe kookboek ‘Bij mij aan tafel’. ,,Niemand voelt zich beter door troosteten.’’
Na afloop van het interview vist Nigella Lawson (57) een boterham uit een plastic zakje. De succesvolle Britse televisiekok heeft een moordend schema voor de promotie van haar nieuwe kookboek, en meer zit er tussen de interviews niet in.
Na een aantal roerige jaren door onder meer een geruchtmakende scheiding van kunstverzamelaar Charles Saatchi, is Lawson terug met een boek over het geluk van thuiskoken: Bij mij aan tafel. Volgend jaar viert ze haar twintigjarig jubileum als culinair schrijfster en televisiemaakster, en in die tijd heeft Lawson een imperium opgebouwd (haar vermogen wordt geschat op 120 miljoen euro). ,,Maar ik ben geen chef of professional’’, haast ze zich te zeggen.
U kookt twintig jaar voor uw werk, maar u bent geen professional?
,,Nee, en dat zeg ik niet uit valse bescheidenheid. Ik ben een thuiskok, en dat is heel anders dan koken voor je beroep, zoals een chef of professionele kok doet. Ik zou moeite hebben met de herhaling die daarbij komt kijken. Als thuiskok verwacht niemand steeds dezelfde kwaliteit, je kunt variëren met kruiden en gerechten, en de koelkast opentrekken om te kijken welke ingrediënten je gaat gebruiken. Tuurlijk, ik hou ervan om anderen te eten te geven, maar daarbij draait het vooral om de vriendschap en verbinding met de mensen aan tafel.’’
Bij mijn aan tafel wordt aangeprezen als een persoonlijk boek, maar er staan weinig herinneringen of intieme verhalen in. Wat maakt het dan toch persoonlijk?
,,Al mijn kookboeken zijn persoonlijk, omdat ze voortkomen uit waar ik op dat moment sta in het leven. Mijn eerste boek Hoe te eten uit 1998 had een hoofdstuk over koken voor peuters, omdat ik toen jonge kinderen had. Mijn boeken zijn met mijn leven meegegroeid.''
,,Bij mij aan tafel heeft net als dat kookboek geen thema. Maar terwijl ik eraan werkte, merkte ik dat aan elk recept een verhaal vastzat. Ik schreef bijvoorbeeld over een kipfricassee. Dat is een vleesgerecht in roomsaus, een gerecht dat mijn grootmoeder van vaderskant altijd klaarmaakte, maar op een ouderwetse manier. Zij warmde restjes kip op in een dikke saus van melk en bloem, met paddenstoelen erin en rijst rondom.''
,,In mijn voorraadkast vond ik gedroogd eekhoorntjesbrood en op het aanrecht staat altijd een fles Marsala. Ik gebruikte verse kip, en die haalde ik eerst door gekruide bloem; vervolgens bereidde ik eerst het vlees en daarna de saus, in plaats van andersom. Een benadering die past bij deze tijd. Je proeft de kruiden beter, de smaken zijn intenser, het gerecht is lichter maar meer uitgesproken.’’
Lees verder onder de foto
U lijkt hedendaagse voedselhypes, zoals superfoods, paleodiëten, glutenvrij, lactosevrij of koolhydraatvrij, te negeren.
,,Dat klopt. Als je op een normale, uitgebalanceerde manier eet, maken al die dingen deel uit van je eetpatroon. Toen ik de index maakte van dit boek, merkte ik dat in dit boek wel iets van vijftig vegetarische en misschien wel dertig veganistische recepten staan, en dat veel recepten gluten- of lactosevrij zijn. Je lichaam houdt van nature van variatie.’’
Bij het ouder worden veranderen je smaakpapillen en nemen ze af in aantal ...
,,Dat is een somber stemmende gedachte, vind je niet?’’
Is uw smaak erg veranderd tijdens uw leven?
,,Dat valt mee. Ik hield altijd al van bitter, zuur en zout.’’
Als kind al?
,,Nee, als kind hield ik helemaal niet van eten! Dat veranderde pas aan het einde van mijn tienerjaren. Bakken vond ik wel altijd al leuk om te doen. Ik hou wel van zoete dingen, maar een echte zoetekauw ben ik niet – het zou niet in mijn hoofd opkomen op elke dag een toetje te maken. Dat doe ik vooral als er vrienden komen eten.''
,,Ik hou van pittig eten, hoe pittiger hoe beter. Sommige mensen kunnen als ze oud zijn geen scherp voedsel meer verdragen. Dat is mijn grootste angst: dat ik al die lekker pittige sausjes niet meer kan eten.''
,,Maar toen ik laatst mijn eerste kookboek erop nasloeg, zag ik grappig genoeg dat ik ook daarin al dingen gebruikte als miso, granaatappel en zoutige dingetjes. Ik hou erg van zeezout. Als je goed en vers voedsel op de goede manier zout, is dat toch echt anders dan fabrieksvoedsel waar veel zout in zit.''
,,Maar ik besef ook heel goed dat ik bevoorrecht ben dat ik mezelf producten van goede kwaliteit kan veroorloven. Niet iedereen heeft die keuze, en ik zou anderen nooit willen opzadelen met een slecht gevoel omdat zij zichzelf dat niet kunnen permitteren.’’
Voor veel mensen is eten een vorm van troost.
,,En om iets te vieren! Laten we vooral positief blijven.’’
U heeft een paar moeilijke jaren achter de rug in uw privéleven. Biedt eten voor u ook troost?
,,Voor mij is koken meer een vorm van troost dan eten. Troosteten is een verkeerde benaming – niemand voelt zich er werkelijk beter door. Maar koken is wél een geweldige manier om malende gedachten in je hoofd tot stoppen te brengen.
Iedereen heeft het tegenwoordig over mindfulness, dat maakt je aanwezig in het hier en nu en bewuster van zintuiglijke ervaringen. Dat is precies wat koken ook doet. De geur van geraspte citroen, de vorm van de tomaat. Voedsel is prachtig. En schoonheid is wél een grote troost in het leven.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
Een op de drie Nederlanders eet minstens eens per maand pannenkoeken. Bij voorkeur belegd met stroop, poedersuiker of spek. Tijd voor een blinde smaaktest met 10 kant-en-klaarsoorten uit de supermarkt. ,,Deze heeft alles: aantrekkelijk om te zien, mooi smeuïg en een lekkere smaak.’’ -
PREMIUM8 vragen17
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’ -
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
-
-
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMInterview
Insecten als voedsel: hoe leren we lief te zijn voor de meelworm?
Het insect is dichter bij je bord dan je denkt. Dat stelt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. Als diervoer vinden vliegenlarven en meelwormen hun weg naar de magen van vissen, varkens en kippen. En ook als humaan voedsel zijn zespotigen toegelaten. Nieuwe uitdaging: hoe zorgen we ervoor dat in gevangenschap gekweekte krekels een fijn leven hebben?
-
PREMIUM
Alles duurder? Eten in dit restaurant wordt juist goedkoper: ‘Het is een risicootje’
Stolwijk -
PREMIUMVoor jou getest
Deze afbakbroodjes kun je met Pasen beter niet serveren: ‘Moet je kijken, deze is helemaal groen’
Zondag is het Pasen. Daar horen feestelijke broodjes bij die voor een keertje wit mogen zijn. Drie bakexperts testten blind tien soorten afbak-kaiserbroodjes uit de supermarkt: ,,Met goed beleg zijn deze prima te eten.” Bekijk de rapportcijfers en beoordeling onderin. -
-
consumentenbond
De keukenmachine is ideaal voor wie graag bakt, dit is de beste