NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/11: hack bij Uber stilgehouden en Mladic hoort straf

Goedemorgen! Het Joegoslaviëtribunaal doet uitspraak in de zaak tegen Ratko Mladic en in veertien gemeenten zijn vandaag al gemeenteraadsverkiezingen. Verder is bekend geworden dat Uber een hack van miljoenen privégegevens heeft verzwegen en de daders 100.000 dollar zwijggeld heeft betaald.

De dag begint regenachtig, later klaart het op en breekt ook plaatselijk de zon door. Het wordt zo'n 12 graden en er waait een stevige zuidwestenwind. Morgen wordt nog iets warmer en kan het aan de zee stormachtig waaien.

Ga je vandaag op pad? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

• De Bosnisch-Servische oud-opperbevelhebber Ratko Mladic hoort welke straf hij krijgt van het Joegoslaviëtribunaal. Tegen hem is levenslang geëist voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en het schenden van het oorlogsrecht. De uitspraak in de zaak tegen Mladic is live te volgen vanaf 10.00 uur op NOS.nl.

• Vandaag zijn er in veertien gemeenten in Friesland, Groningen en Gelderland verkiezingen voor nieuwe gemeenteraden. Die zijn nodig omdat de gemeenten per 1 januari fuseren tot nieuwe, grotere gemeenten.

• Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat brengt een werkbezoek aan het aardbevingsgebied in Groningen. Op verschillende locaties spreekt de minister met bewoners en bestuurders over de gevolgen van de gaswinning in de regio.

• Minister De Jonge neemt woensdag 22 november om 13.15 uur het witboek Trots op Ouderenzorg in ontvangst. Het is samengesteld door het Nationaal Ouderenfonds, Hugo Borst en Carin Gaemers en bevat een positieve verhalen uit de ouderenzorg. Ze zijn opgetekend door verzorgers, mantelzorgers, ouderen zelf en hun familieleden.

Wat heb je gemist?

Uber heeft een jaar lang een grote hack verzwegen waarbij de gegevens van 57 miljoen klanten en chauffeurs waren gestolen. De hackers die erachter zaten, kregen van Uber 100.000 dollar om het stil te houden en om de data te vernietigen, meldt persbureau Bloomberg.

Het bedrijf zegt dat het nooit had mogen gebeuren en dat het een fout was om het stil te houden tegenover de getroffenen en de toezichthouders.

Kantoor van Uber in San Francisco

Ander nieuws uit de nacht:

Filibuster-Kamerleden zien stunt aan het eind van de nacht stranden: na een urenlang debat over het afschaffen van een belastingvoordeel voor mensen met een afgelost eigen huis, stopte de Tweede Kamer er tegen 05.00 uur mee.

Badmeesters voelen zich meer verantwoordelijk na verdrinking Syrisch meisje: dat blijkt uit een enquête gehouden onder duizend badmeesters door de Vereniging Sport en Gemeenten.

Premier Saad Hariri is terug in Libanon: ruim twee weken geleden maakte Hariri vanuit Saudi-Arabië plotseling zijn aftreden bekend.

MeToo-schandaal of niet, Trump steunt senaatskandidaat Moore: de president neemt het op voor de man die wordt beschuldigd van ontucht met minderjarige vrouwen.

En dan nog even dit:

De muziek van Mozart of Beethoven spelen met oordoppen in? Orkestmusici zien het als heiligschennis, maar kunnen het toch beter doen als ze gehoorschade willen beperken of voorkomen. Dat concludeert Remy Wenmakers van de TU Eindhoven. Hij promoveert vandaag met zijn onderzoek naar akoestiek op orkestpodia. En daaruit blijkt dat oordoppen de enige oplossing zijn, maar dat zien de meeste muzikanten niet zitten.

Zonder oordoppen geen goed idee dus

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl