Direct naar artikelinhoud

Antifascisten 'geïntimideerd' door sympathisanten KNIL-veteranen; demonstratie afgeblazen

Een demonstratie van zo'n twintig antifascisten, die dinsdag in Hilversum zou plaatsvinden, is niet doorgegaan omdat de demonstranten zich naar eigen zeggen bedreigd voelen. De demonstratie was bedoeld tegen de officiële ontvangst door het ministerie van Defensie van de Molukse veteranen van het Koninklijk Nederlandsch Indisch Leger (KNIL). Maar sympathisanten van de veteranen zouden voor een intimiderende sfeer hebben gezorgd.

Eerbetoon aan KNIL-veteranen in Hilversum.Beeld anp

De antifascisten trekken de parallel met de intocht van Sinterklaas afgelopen weekeind, toen pro-Piet-activisten de snelweg blokkeerden waardoor een anti-Piet-demonstratie uiteindelijk niet door kon gaan. 'In Friesland heeft een groep burgers het recht in eigen hand genomen en een demonstratie onmogelijk gemaakt die van tevoren was aangevraagd bij de autoriteiten. Datzelfde is hier gebeurd', zegt Arthur Graaff, woordvoerder van de bond van de antifascisten, de AFVN.

Molukse veteranen

De officiële ontvangst van de KNIL-veteranen in Hilversum was bedoeld om de saamhorigheid te versterken en te kijken of de veteranen recht hebben op medailles of een regeling vanwege psychische of fysieke problemen. 

Volgens Graaff waren veel van de KNIL'ers 'direct betrokken bij standrechtelijke executies en andere oorlogsmisdaden'. Tientallen sympathisanten van de Molukkers waren naar Hilversum afgereisd om de demonstratie te voorkomen. 'Wij zijn hier niet om te knokken', aldus de woordvoerder van de groep vroeg op de dag, 'maar we willen er wel voor zorgen dat de ouderen de rustige dag krijgen die ze verdienen.'

De Molukkers zorgden voor een intimiderende sfeer, zegt Graaff. 'Ze waren allemaal in het zwart en hadden op fora aangekondigd te gaan matten als wij zouden demonstreren.' Toen een politiecoördinator tegen een mededemonstrant zou hebben gezegd dat hij 'het overzicht niet had', besloot Graaff zijn biezen te pakken en de demonstratie af te blazen.

Vredig

De politie ontkent de lezing van Graaff. 'De sfeer was helemaal niet grimmig', aldus een woordvoerder. 'Er was gewoon een vak waar gedemonstreerd kon worden, en we hebben nog aangeboden hen daar naartoe te brengen.' 

KNIL-veteranen hebben zich lange tijd miskend gevoeld. Na de overwinning van Soekarno in 1949 werden de 3.500 KNIL-militairen in Indonesië als collaborateurs gezien, en moesten ze het land verlaten. In 1951 werden ze met hun gezin naar Nederland gebracht, waar ze als militair werden ontslagen. De Nederlandse overheid plaatste de Molukkers in afgescheiden woonoorden en verbood ze de eerste jaren te werken.

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Hans van Griensven ontving tien van hen - er leven er nog zo'n honderd - officieel op landgoed Zwaluwenberg. 'Hier in Nederland kreeg u een ontzettend kille ontvangst', zei hij daarbij. 'Niet de ontvangst die eigenlijk hoort voor mensen die het Koninkrijk als militair dienden en daarbij soms hun leven op het spel hebben gezet.'

Hier in Nederland kreeg u niet de ontvangst die hoort voor mensen die het Koninkrijk als militair dienden en daarbij soms hun leven op het spel hebben gezet
Hans van Griensven, Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Aanvullingen & verbeteringen
In een eerdere versie van dit artikel stond dat er leden van de Molukse motorclub Satudarah aanwezig waren. Dit bleek echter niet het geval te zijn.