20 november 2017 om 21:59
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Commentaar: zinvol onderzoek, zinloze cultuurstrijd

Een randstedelijke, culturele elite beheerst in ons land het publieke debat. Maar als je vanaf Amsterdam gezien voorbij Purmerend of Hilversum bent, denken de mensen veel ‘gewoner’ en hebben ze andere zorgen dan de grootsteedse stokpaardjes. Dat is grofweg de mentale waterscheiding die geograaf Josse de Voogd in kaart bracht, in opdracht van de overheid (ND 9/11).

De Voogd lichtte zijn rapport twee weken geleden toe in een interview met dagblad De Telegraaf. Regionale verschillen worden groter, legde de onderzoeker uit, maar dat hoor je in de media niet terug. Programma’s als De Wereld Draait Door zouden ook eens de oudere, lager ­opgeleide burger aan het woord moeten ­laten, en de conservatieve christen uit ‘de provincie’.

Tot zover een zinvol onderzoek, naar verschillen in denken tussen de randstad en de omliggende regio’s. Maar de Amsterdamse krant introduceerde dit verhaal met een voorbeeld dat De Voogd in zijn rapport én in het interview helemaal niet noemde. Namelijk: de ­toenemende weerstand tegen Zwarte Piet. Dát zou, volgens het randstedelijke dagblad, nou typisch zo’n cultureel-elitair stedelingen-stokpaardje zijn.

Precies volgens dit zelfbedachte verhaallijntje heeft de krant vervolgens verslag gedaan van de aanloop naar de tv-intocht van Sinterklaas in Dokkum, zaterdag. ‘Randstedelijke’ betogers tegen Zwarte Piet dreigden dat ‘kinderfeest’ te verstoren. De ‘PvdA-burgemeester’ van Dongeradeel gaf hen zelfs vergunning; zij richtte met hekken een demonstranten-vak in langs de route. Maar toen kwamen enkele ‘Friezen’ op het idee om via Facebook een oproep te doen, de anti-Piet-­activisten onderweg naar Dokkum tegen te houden. Dat lukte: de bussen met demonstranten werden door een levensgevaarlijke blokkade op de snelweg gestuit. En toen de burgemeester doorkreeg dat de betogers – als die toch werden doorgelaten – in Dokkum met zwaar vuurwerk zouden worden verwelkomd, liet zij de bussen onder ­politie-escorte terugleiden naar de Afsluitdijk.

Een valse tegenstelling tussen de randstad en het ‘conservatieve’ platteland is met deze dubieuze opzet aangewakkerd. Terwijl juist een reeks conservatief-christelijke basisscholen in Friesland en Groningen ­vorig jaar besloot om Piet van z’n zwarte smeerlaag te ontdoen. Gewoon, omdat het feest dan leuker is voor kinderen die van zichzelf een donkere huid hebben: een nuchter, kindvriendelijk besluit. Maar de relkrant uit Amsterdam moedigt liever een zinloze cultuurstrijd aan, door de illegale blokkade op de A7 voor te stellen als regionale heldhaftigheid. Alsof het grondrecht om te demonstreren waardeloos is naast de foptraditie van het ‘zwarte knechtje’ zonder geschiedenis.

 

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
d

Het lijden van kinderen houdt ons een spiegel voor, waar we liever niet in kijken

De uitroep van Jezus 'Mijn God, mijn God, waarom heeft u mij verlaten' is ook van deze tijd. Het is een vraag die niet afgeserveerd moet worden, maar juist ons hart opent voor de pijn van mensen in nood.

nd

Als we nou eens stoppen met vliegschaamte en die vervangen door treintrots?

Het is belangrijk om stil te staan bij wat er allemaal wél bereikt wordt in de strijd tegen klimaatverandering. En dat is best een boel. Ons gedrag is al flink veranderd in de afgelopen jaren.

Afbeelding

Wilders zal Kaag wel dankbaar zijn: zijn gedroomde kabinet kan met een gezonde staatskas aan de slag

Geert Wilders zal Sigrid Kaag wel heel dankbaar zijn. Ze heeft de schatkist in blakende welstand nagelaten voor zijn gedroomde kabinet. Maar naast een gezonde staatskas, vergt regeren een eenheid van visie.

Afbeelding

Een terreurdaad is in Moskou net zo erg als in Parijs. We zijn niet met 'de Russen' in oorlog

De terreuraanslag in Moskou was bijna een kopie van die in het Bataclan-theater in Parijs (2015). Of vinden we deze terreurdaad toch wat minder erg, omdat ‘de Russen’ nu onze vijanden zijn?

Afbeelding

David de Vos is onderdeel van de brede beweging van de 'milde orthodoxie' geworden

De charismatische prediker David de Vos is kerkelijk mainstream geworden. Geen wonder: evangelische en traditionele gelovigen vinden elkaar steeds vaker. Dat is goed voor beide, want ze kunnen veel van elkaar leren.

nd

Kinderen wel/niet vaccineren is een grote verantwoordelijkheid, maar in de eerste plaats van ouders zelf

De vaccinatiegraad daalt; kinderziektes komen weer vaker voor. Maar met een ramkoers vanuit de overheid, die onder meer de VVD voor ogen staat, win je niet het vertrouwen van burgers met vaccinatietwijfel.

commentaar

Defensie is niet alleen een militaire taak, het gaat om de veerkracht van de hele samenleving

Defensie is niet alleen een militaire taak, de verdediging van de democratische samenleving moet door militairen en burgers samen worden gedragen. Maar dat betekent een omslag in het denken, waarmee Europa nu begint.

n

Help de boeren hun schapen te beschermen, maar over het afschieten van wolven moeten we het nu nog niet hebben

Natuurlijk lopen de emoties hoog op als er weer schapen zijn doodgebeten door een wolf. Maar het is echt nog te vroeg om nu al te gaan praten over het afschieten van wolven.

Afbeelding

Houd ruimte open voor water, lucht en horizon, boven het laatste reepje achtertuin van Amsterdam

Het is kortzichtig om de plannen voor enorme bedrijfshallen in de Lutkemeerpolder bij Amsterdam domweg door te zetten, nu we intussen weten wat 'klimaatadaptief bouwen' in dit lage, natte land zou moeten betekenen.