Google wil Russia Today en Sputnik uit zoekresultaten verbergen

Google wil Russia Today en Sputnik uit zoekresultaten verbergen

Google wil haar zoekmachine zodanig aanpassen dat de nieuwsberichten van Russia Today en Sputnik minder prominent zichtbaar worden in de zoekresultaten. Dat zei de topman van het bedrijf, Eric Schmidt, afgelopen zaterdag tijdens het Halifax International Security Forum in Canada. Hij liet weten geen voorstander te zijn van censuur, maar wel van het 'rangschikken' van de zoekresultaten op de zoekmachine.

"We werken aan het detecteren en het omlaag positioneren van dat soort websites, zoals Russia Today en Sputnik. We zijn ons er goed van bewust en proberen systemen te bouwen om te voorkomen dat die content wordt overgebracht op een groot publiek. Maar we willen de sites niet blokkeren, dat is niet hoe wij werken."

De discussie ging vooral over de werking van Google News, een functie van de zoekmachine die automatisch nieuwsberichten over een bepaald onderwerp verzamelt op basis van de inhoud, de lengte en het bereik van nieuwsberichten op verschillende websites. Dat systeem zou nu al in staat zijn herhalende en valse berichten weg te filteren, maar dat is volgens topman Eric Schmidt nog niet genoeg.

Google wil 'nepnieuws' aanpakken

Volgens Schmidt hebben de presidentsverkiezingen van vorig jaar aangetoond dat het publiek niet altijd in staat is om 'echt' nieuws en 'nepnieuws' van elkaar te onderscheiden. Daarover zei hij het volgende:

"We zijn begonnen met de standaard Amerikaanse visie dat valse berichten vanzelf vervangen worden door juiste berichten, maar het probleem waar we vorig jaar tegenaan liepen is dat dit in bepaalde situaties niet het geval is. Zeker niet als er een opponent is met financiële middelen die als doel heeft deze informatie actief te verspreiden."

Eric Schmidt gaf in de presidentscampagne van 2012 advies aan Barack Obama. Tijdens de verkiezingen van vorig jaar onderhield hij nauwe banden met Hillary Clinton. Het is misschien geen toeval dat Google de agenda van de Democraten uitvoert om Russische nieuwssites die ervan verdacht worden 'nepnieuws' naar buiten te brengen harder aan te pakken.

De uitspraken van de Eric Schmidt zijn opmerkelijk, aangezien Google in september nog tot de conclusie kwam dat er geen significant bewijs was voor Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hieronder de video waarin Eric Schmidt wordt geïnterviewd (vanaf 1:06:00).

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »