Beeld uit de video van India Today, waarop de wildplassende minister te zien is
NOS NieuwsAangepast

Dit is waarom een wildplassende minister in India breaking news is

"Breaking news, dit zijn enkele zeer schokkende beelden die op camera zijn vastgelegd."

Zo begint de nieuwslezeres van India Today een tv-item over Ram Shinde, minister van Waterbeheer van de Indiase staat Maharashtra. Hij ligt onder vuur omdat hij in het openbaar heeft geplast.

Dat is opvallend, omdat de Indiase minister-president Modi een landelijke campagne heeft gelanceerd die hygiëne moet promoten onder het volk. In dat kader beloofde hij miljoenen toiletten te bouwen om Indiërs naar de wc te krijgen.

Omdat de minister op de openbare weg geen toilet kon vinden en zijn behoefte maar in het openbaar deed, zegt de oppositie nu dat de campagne is mislukt.

"Hoe kan de minister-president verwachten dat mensen hem opvolgen, als zijn eigen ministers zelf een stel ongedisciplineerde mensen zijn", vraagt oppositiepartij NCP zich af volgens de BBC. Shinde zit in dezelfde partij als minister-president Modi.

Het blijkt lastig om inwoners van India naar de wc te krijgen. "In India begrijpen ze dat toiletten bouwen één ding is, maar dat het belangrijker is om mensen zover te krijgen", zegt NOS-correspondent Aletta André. "Veel mensen doen hun behoefte in het veld. Maar dat is als het donker is weer gevaarlijk voor vrouwen. Die houden het dan een paar uur op, wat weer ongezond is."

Meer dan de helft van de 1,3 miljard Indiërs ontlasten in het openbaar of gebruiken onhygiënische toiletten, maakte WaterAid gisteren op Wereld Toilet Dag bekend.

Wildpoepers vernederen

"In de hoop meer mensen naar het toilet te krijgen gaan vrijwilligers zelfs op patrouille om mensen te zoeken die hun behoefte in het openbaar doen. Ze blazen dan op fluitjes zodat de wildplassers of -poepers zich vernederd voelen", zegt André.

Shinde heeft inmiddels een reden gegeven voor zijn publieke sanitaire stop. "Steeds maar reizen in hoge temperaturen en stof maakten me ziek en ik had al koorts."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl