Direct naar artikelinhoud
anticonceptie

Mannen haken af in anticonceptie-onderzoek door "stemmingswisselingen"

Een zaadcel.

"Dé doorbraak in anticonceptie voor mannen." Het wordt zowat elk jaar weleens aangekondigd, maar dit keer leek die doorbraak ook echt wel nabij. Alleen werd de studie naar een doeltreffende methode stopgezet nadat sommige deelnemers klaagden over bijwerkingen als depressie, stemmingswisselingen, acne en pijn. Dat schrijft Mashable.

Uit de studie van de universiteit van Edinburgh, die vrijdag gepubliceerd werd in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, bleek dat een injectie met progestageen voor bijna 96 procent van de deelnemers die het onderzoek voltooiden een doeltreffende contraceptiemethode was. De onderzoekers proberen nu de juiste balans te vinden tussen de efficiëntie van het middel en de gezondheid van de gebruikers.

Tussen september 2008 en mei 2012 werden 320 gezonde mannen tussen 18 en 45 jaar getest. Zij hadden allemaal vrouwelijke partners tussen 18 en 38 jaar, en geen van hen had vruchtbaarheidsproblemen.

In 2011 stopten de onderzoekers echter met het aantrekken van nieuwe deelnemers voor de studie, en kregen de mannen die wel al deelnamen niet langer injecties met progestageen. De oorzaak? Twintig mannen, of zo'n 6,2 procent van de deelnemers, haakten af door bijwerkingen als spierpijn, stemmingswisselingen en erectiestoornissen. Zes procent wordt als vrij veel gezien bij studies over anticonceptie.

Tijd voor de man

Ondanks de bijwerkingen verklaarde meer dan 75 procent van de deelnemers dat ze deze anticonceptiemethode ook in de toekomst zouden willen gebruiken.

Allan Pacey, professor Andrologie aan de universiteit van Sheffield, verwoordde de gevoelens van zowat alle vrouwen ter wereld toen hij aan de BBC verklaarde dat "er zeker een grote nood is aan een doeltreffende, omkeerbare contraceptie voor mannen, in lijn met de hormonale anticonceptie voor vrouwen. Maar om de een of andere reden is geen van de methodes die tot nog toe ontwikkeld en getest zijn, erin geslaagd om ook een commerciële realiteit te worden".

Dat is nog zacht uitgedrukt. De anticonceptiepil voor vrouwen bestaat al sinds 1962, en steeds meer begint het gevoel te leven dat het tijd is dat mannen ook hun duit in het zakje doen.