Het zijn moeilijke onderhandelingen, ook voor Angela Merkel
NOS Nieuws

'Beslissende dag' in Duitse coalitiegesprekken

In Berlijn worden vandaag de onderhandelingen over een nieuwe coalitie voortgezet. Al weken wordt er moeizaam onderhandeld en de gesprekken van vandaag worden gezien als beslissend. "Heute zählt es", zoals Duitse media schrijven.

Om opnieuw te kunnen regeren, heeft CDU-leider Merkel de steun nodig van haar zusterpartij, de Beierse CSU, en van de Grünen en de liberale FDP. Belangrijkste struikelblok na weken van gesprekken is het vluchtelingenbeleid.

Volgens de Duitse omroep ARD hebben de Grünen een compromis bedacht dat alle partijen tevreden moet stellen: jaarlijks zou Duitsland maximaal 200.000 vluchtelingen moeten opnemen. Daarmee komt de partij tegemoet aan een eis van de CSU. De Beierse christendemocraten willen dat Duitsland zijn vluchtelingenbeleid drastisch versobert.

Gezinshereniging

In ruil voor de bovengrens van maximaal 200.000 vluchtelingen, willen de Grünen dat het grondrecht voor mensen om asiel te vragen niet wordt aangetast. Ook moeten de eisen voor gezinshereniging niet worden verscherpt. Op dat punt krijgt de partij bijval van de FDP.

Ook op andere terreinen zijn de partijen er nog niet uit. Zo wordt er nog gepraat over het milieu- en klimaatbeleid.

De tijd nemen

De gesprekken duren waarschijnlijk tot vanavond. En al wordt hier en daar gezegd dat ze beslissend zijn, zeker is dat niet. Volgens CSU-leider Seehofer moet er de tijd worden genomen als dat nodig is. "Het gaat erom dat Duitsland een goede regering krijgt en dat die op een zorgvuldige manier tot stand komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl