Het hoofdkantoor van de Deutsche Post in Bonn
NOS Nieuws

Miljoenenfraude bij Deutsche Post met niet-bestaande brieven

Onderaannemers hebben Deutsche Post voor mogelijk 50 tot 100 miljoen euro opgelicht, door honderden miljoenen niet-bestaande brieven in rekening te brengen bij het postbedrijf. Dat meldt de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, die inzage heeft gehad in een onderzoeksdossier van het Duitse Openbaar Ministerie.

De oplichtingspraktijken werden vorig jaar bij toeval ontdekt tijdens een fiscaal onderzoek, meldt de krant. De onderaannemers halen bijvoorbeeld brieven op bij bedrijven en krijgen van Deutsche Post per brief een bedrag. Hoe groter de zending, hoe meer geld ze innen. Per poststuk kan het bedrag oplopen tot 44 procent van de portokosten.

Steekproeven

Maar een goede controle op het aantal verzamelde brieven ontbreekt: er wordt alleen met steekproeven gecontroleerd. "Fraude is kinderspel", zegt een ondernemer uit de postbranche tegen de krant. "Elke fictieve zending levert geld op." Er is inmiddels een heel crimineel postsysteem actief. Vermoedelijk werken ook medewerkers van Deutsche Post zelf daaraan mee.

Deutsche Post bevestigt tegenover de krant dat er sprake is van grootschalige misleiding, maar wil vanwege het lopende onderzoek verder niets zeggen. Het ziet zichzelf wel als slachtoffer van 'manipulatie met schijnzendingen'. Veertien mensen zijn onderwerp van onderzoek, drie van hen zitten vast vanwege de zwendel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl