Pechtold hekelt linkse afhakers, Ollongren steelt show op D66-congres (+video)

D66 houdt partijcongres in WTC Expo in Leeuwarden.

D66-leider Alexander Pechtold hekelde zaterdag de linkse partijen die niet wilden meedoen met de formatie. Vice-premier Kajsa Ollongren stal de show.

De partij hield haar congres in Leeuwarden. Tevredenheid over de eigen kabinetsdeelname overheerste.

,,Ik weet dat de meeste D66-leden het liefste een coalitie wilden met GroenLinks. Nou, ik ook’’, bekende Pechtold. ,,We hebben er alles aan gedaan.’’ Niemand krijgt het volle pond aan de onderhandelingstafel, zei hij. ,,Maar politiek is te belangrijk om het over te laten aan conservatieven.’’

Aanval kiezen

Ollongren kreeg een staande ovatie. De oud-wethouder van Amsterdam hield een persoonlijk verhaal over haar eerste drie weken als vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken. Nog voordat dat ze een woord had gesproken in de plenaire zaal van de Tweede Kamer kreeg ze een motie van wantrouwen aan haar broek van PVV-leider Geert Wilders vanwege haar tweede - Zweedse - paspoort. ,,En dat deed mij wat’’, zei Ollongren.

,,Plots wist ik hoe het voelt om te worden beoordeeld op je afkomst. En dan ben ik nog maar een blonde vrouw.’’ Ze besefte ineens hoe veel pijn duizenden landgenoten in een soortgelijke positie moeten voelen. Ollongren zei dat ze onwaarheden die tijdens debatten naar voren worden gedragen met hand en tand wil tegengaan. Niet doodzwijgen, maar de aanval kiezen. Ze oogstte staande applaus.

Tijdens het debat over de begrotingsbehandeling afgelopen week wilde PVV-Kamerlid Martin Bosma haar voor dertig jaar achter de tralies stoppen omdat ze in haar Amsterdamse tijd iets had geroepen over de Republiek Amsterdam. Die tweede aanval kwam minder hard binnen. Ollongren, moeder van twee jongens: ,,Zeker toen ik een whatsappje kreeg van thuis. ‘Kun je niet om een enkelband vragen?’ vroegen ze. ‘Dan kun je tenminste nog thuis eten’.’’

Groen aan de macht

Pechtold verdedigde het onderhandelingsresultaat van D66 zoals dat uiteindelijk is verpakt in het regeerakkoord. ,,Wie had ooit gedacht dat Rutte een visie op Europa zou hebben?’’ Bij de deur van het Leeuwarder WTC protesteerde de Algemene Onderwijsbond (Aob) en vroeg Sis Tsiis aandacht voor de Friese taal op school.

Hilde Tjeerdema, de Leeuwarder lijsttrekker, mocht de aftrap van het landelijk partijcongres verzorgen. D66 wil woensdag de grootste partij worden in de Friese hoofdstad. ,,Zou het niet mooi zijn als Leeuwarden na zeventig jaar rood bestuur een groene partij aan de macht krijgt?’’ Landelijk voorzitter Letty Demmers zei dat er sinds de verkiezingen in maart 750 nieuwe leden zijn bijgekomen. Dat geeft vertrouwen. Oud-Kamerlid Magda Berndsen vertelde dat het vervullen van partijfuncties in Friesland eindelijk van een leien dakje gaat. De partij heeft vleugels gekregen.

Dividendbelasting en referenda

Hayo Apotheker kreeg applaus omdat hij dit jaar afscheid neemt als burgemeester van Súdwest-Fryslân. Na een burgemeesterschap van 35 jaar en bijna 38 jaar in kroonbenoemde functies, wist Demmers. Apotheker was tussendoor kort minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in het kabinet-Kok II.

De dividendbelasting kwam zijdelings aan de orde. Staatssecretaris Menno Snel, de man die eerst lid moest worden van de partij voordat hij kon worden beëdigd, staat nog altijd vierkant achter het afschaffen ervan. Veel andere landen spelen met dezelfde gedachte, zei hij. ,,Het is een technisch verhaal. Maar we gaan het wel doen.’’

De leden besloten dat de fractie op termijn een nieuw voorstel moet maken voor een correctief referendum. Van het raadgevend referendum blijven de handen af. Voorts namen de leden een motie aan die de fractie oproept ervoor te zorgen dat de herindeling van het luchtruim geregeld moet zijn, voordat Lelystad Airport daadwerkelijk uitbreidt.