Start van hoofdcontent

112

nl

Vader slachtoffer tramongeluk: 'Ik ben kapot van haar dood, maar wat schiet ik op met een rechtszaak?'

18 november 2017, 11.46 uur

De bestuurder van tram 13 die in februari de 16-jarige Shanelle doodreed in Nieuw-West, hoeft niet voor de rechter te komen. Het Openbaar Ministerie ziet onvoldoende bewijs dat hij schuld heeft aan het ongeval. Voor de vader van Shanelle is dat niet het belangrijkste nieuws. Hij weet nu eindelijk dat zijn dochter op slag dood was.

Het staat nu zwart op wit. ’Op slag overleden' constateerde de arts die Shanelle na het ongeluk heeft onderzocht. Toen vader Dennis van Zwietering dat vorige week las in het politiedossier, voelde het als een opluchting.

'Ik weet nu 100 procent zeker dat ze in één keer dood was.' Toch blijft zo’n dossier schokkend om te lezen. ‘Alles in haar lijf was in één keer kapot.'

Van Zwietering heeft zijn dochter na haar dood niet meer gezien. 'Nu ik dit heb gelezen, weet ik zeker dat ik daar goed aan heb gedaan.’ Zijn laatste herinnering is nu een gezellig gesprek op de bank, de avond voor haar dood. In huis ligt een envelop met foto's van hoe ze erbij lag in de kist. Misschien opent hij die nog een keer, misschien wel nooit.

Lees ook: Voetganger overleden na aanrijding met tram in Slotermeer

Rustige rit in de vakantie
'Ik sta hier op de Van Leeuwenlaan. Volgens mij ligt er iemand onder mijn tram. Ik ben helemaal van de weg af. Ik kan het niet zien, hij ligt helemaal onder mijn tram. Ik weet niet wat het is. Alsjeblieft, met spoed iemand hierheen.'

Het waren de eerste woorden van de trambestuurder na het ongeluk op 20 februari, tegen de meldkamer van GVB. Met nog een passagier en de conducteur was hij die middag net weggereden bij de halte. Nog één stop op de Burgemeester Röelstraat en daarna eindpunt Lambertus Zijlplein. Hij was vaste bestuurder van tram 13, al zeven jaar lang. Het was een rustige rit vanwege de vakantie.

Hij zag een bontkraag liggen
De tram ging de kruising met de Van Leeuwenlaan over, maar ter hoogte van de halte voor de andere rijrichting trapte de bestuurder plotseling op de rem. Hij reageerde op de doffe dreun die hij had gehoord. Niet eens zo hard, verklaarde de bestuurder later bij de politie. Hij stapte uit, liep een rondje om de tram en zag een bontkraag liggen. Toen wist hij het.

Shanelle kwam van het huis van haar vriendje. Hoe ze precies is gelopen, is na onderzoek niet precies vast komen te staan. Wel dat ze door de linker voorkant van de tram is geraakt. Ze is waarschijnlijk niet op het zebrapad de weg overgestoken, maar over het gras gegaan. Zo de trambaan oversteken is nu niet meer mogelijk. De gemeente heeft na het ongeval hekken geplaatst.

Lees ook: Roep om stoplichten voor niets: 'Gevaarlijk kruispunt Nieuw-West wordt daar niet veiliger van

Al snel klonken sirenes. In paniek zocht het vriendje van Shanelle contact met agenten op de kruising. 'Ik denk dat mijn vriendin daar ligt. Ze zou naar de tram gaan. Ze reageerde niet toen ik belde.' Hij was niet te kalmeren, valt te lezen in het politiedossier. Shanelle's telefoon is later onderzocht door de politie. Het bleek dat die ‘kort voor of tijdens het ongeval’ in gebruik was. Ook had ze vlak voor het ongeval contact met haar vriendje via Whatsapp.

Aanrijding niet op camerabeelden
De verkeersongevallendienst van de politie heeft maandenlang onderzoek gedaan. De tram reed niet harder dan toegestaan. Er zijn geen getuigen die het ongeval hebben gezien. Camerabeelden uit de buurt die zijn opgevraagd hebben geen antwoorden kunnen geven. Hetzelfde geldt voor de camerabeelden van de tram. Shanelle is niet te zien, de aanrijding niet en het is niet helemaal duidelijk wat de looprichting van het meisje was.

Voor Dennis van Zwietering is het wel duidelijk dat zijn dochter ‘absoluut’ een fout heeft gemaakt door over het gras te lopen. Het kan volgens hem ook goed zijn dat ze druk was met haar telefoon. Een paar dingen blijven alleen wel vreemd, zegt hij. Volgens de tekeningen uit het politiedossier stond Shanelle waarschijnlijk al bij de halte in de richting van de stad en is ze daarna gaan oversteken en met de andere tram in botsing gekomen. Een gekke volgorde. En waarom heeft de bestuurder eerst gezegd dat hij naar rechts keek omdat hij een auto hoorde en later bij een verhoor dat hij juist vooruit keek, naar de kruising?

Gevraagd om niet te vervolgen
Dat er geen rechtszaak van komt, is voor de vader niet erg. Sterker nog, hij heeft de officier van justitie zelfs gevraagd niet te vervolgen. ‘We maken allemaal fouten. Ik ben er kapot van, maar wat schiet ik ermee op? GVB heeft al al het menselijke gedaan wat ze konden en ik wil niet nog jaren bezig zijn met een rechtszaak. Het grafmonument is nu bijna klaar. Ik wil nu proberen het verlies van mijn dochter te verwerken.’

De bestuurder van tram 13 is gevraagd om te reageren op het verhaal, maar wil dat niet. GVB zegt mede namens hem: ‘Het is voor de betrokkenen een zeer zware periode geweest, maar met de uitspraak van het OM is er nu duidelijkheid voor alle partijen.'

De familie van Shanelle heeft lang moeten wachten op antwoorden. In mei vertelde haar vader daarover aan AT5. Het verhaal over die periode lees je hier.