Direct naar artikelinhoud

Halima: jihadbruid of verwarde tiener?

Agenten troffen Halima volledig gesluierd aan in de auto van G. De vrouwen op deze foto hebben niets met het verhaal te maken.

Volgens justitie was een 16-jarige uit Heesch (Noord-Brabant) het slachtoffer van een jihadronselaar.

Halima noemde ze zichzelf. Zestien jaren jong, maar al een leven vol vermissingen achter de rug. Een aantrekkelijk, breekbaar en reeds tot de islam bekeerd tienermeisje: perfect om als jihadbruid te gebruiken en mee te nemen naar de strijd in Syrië. Zo zou Marlon G., zelf inmiddels 39, haar hebben beschouwd. Justitie eiste vrijdag voor de rechtbank Oost-Brabant drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de man.

Ze hadden elkaar leren kennen op een islamitische facebookpagina, maakten afspraakjes en hadden trouwplannen voor als zij 18 werd. Nadat ‘Halima’ voor de zoveelste keer uit haar ouderlijk huis was weggelopen (voorjaar 2016) troffen agenten haar volledig gesluierd aan in de auto van G., een bekende van de politie. Het meisje werd daarop in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. Twee officieren van justitie schetsen in de rechtbank het beeld van een hopeloos in de knoop zittend tienermeisje. Ze kwam achter de ware leeftijd van G. – die er vanwege een eerdere detentie negen jaar had afgelogen, omdat hij toen ‘niet geleefd heeft’ –, wilde niets meer met hem te maken hebben, maar ging tijdens een verlof naar hem terug omdat alles beter was dan de instelling waarin ze verbleef.

Bleef ze in zijn huis omdat hij dreigde haar moeder te vermoorden?

Verward meisje

Het moeten de ergste weken van haar leven zijn geweest. Zegt justitie. Gevangenschap in een Antwerps huurhuis, mishandelingen, Arabische lessen ter voorbereiding op de reis naar Syrië en als klap op de vuurpijl een islamitisch huwelijk met G. in een moskee. Ze vluchtte en keerde terug, volgens eigen verklaringen uit angst dat G. zijn dreigementen kracht zou bijzetten en haar moeder zou vermoorden. Na drie weken, op 15 augustus 2016, belde ze op een onbewaakt ogenblik via het alarmnummer de Belgische politie.

Ze is er niet bij in de rechtbank. G. laat zelf ook verstek gaan. Volgens zijn advocaten vindt hij het geen eerlijk proces en wil hij niets meer met deze zaak te maken hebben. Onttrekking aan het gezag? Nonsens, betogen zijn advocaten Glenn en Remond Dayala. Het meisje koos er zelf voor om bij hem te verblijven. Tijdens die drie weken in Antwerpen ging G. zelfs een paar keer terug naar Amsterdam en had zij de sleutel van de woning. Remond Dayala: “Deze zaak is volledig gestoeld op verklaringen van een volledig verward meisje en haar moeder.”

Dat G. een reis naar IS-gebied plande en tevens voorbereidingshandelingen voor misdrijven met een terroristisch oogmerk ten laste wordt gelegd, gaat er bij de advocaten niet in. “Uit niets blijkt dat hij geweld verheerlijkt. Ja, hij bestudeerde bestaande opvattingen. Ook van IS. Maar de meest radicale zoektermen zijn door het meisje ingevoerd.” Dat hij tijdens hun verblijf in Antwerpen een islamitisch huwelijk met ‘Halima’ heeft gesloten, zou ook onzin zijn. “Omdat zij bleef zeuren, heeft hij haar voorgedaan hoe dat gaat.”

De uitspraak is op 30 november.