Politie: doe aangifte tegen ‘gewetenloze’ bendeleider Jan B.

Een inval in 2010 in café De Kabouter in Groningen, destijds uitvalsbasis van Jan B. en zijn bende.

Een inval in 2010 in café De Kabouter in Groningen, destijds uitvalsbasis van Jan B. en zijn bende.

De beruchte Groninger bendeleider Jan B. (40) zit weer vast. Na een mishandeling vorige week in een kroeg in Groningen werd hij gearresteerd.

B. was voorwaardelijk op vrije voeten, na een veroordeling in 2011 tot negen jaar cel wegens het leiden van een criminele organisatie, cokehandel, afpersing, mishandeling en wapenbezit. Het slachtoffer van de mishandeling vorige week, een medewerker van een horecazaak in de Poelestraat, heeft geen aangifte gedaan.

De politie vermoedt dat B. recent meer slachtoffers heeft gemaakt. „Hij is een bekende van ons. Hij zou zich nog steeds bezig houden met afpersing en mishandeling. Het blijkt dat slachtoffers geen aangifte durven te doen. Daarom worden ze opgeroepen om dat alsnog te doen, desnoods anoniem.

‘Nog 3 jaar cel open’

Jan B. zit nu vast omdat de mishandeling een overtreding is van de voorwaarden aan zijn voorwaardelijke invrijheidstelling in mei 2016. „Er staat nog drie jaar cel open”, aldus een politiewoordvoerster.

De bendeleider kreeg negen jaar cel voor dertien strafbare feiten, waaronder drugshandel, afpersing, zware mishandelingen en deelname aan de criminele organisatie Groningen Casual Firm (GCF). De GCF was een hooliganclub die als doel had geweldsmisdrijven te plegen rond voetbalwedstrijden van FC Groningen. De rechtbank noemde B. een „gewetenloze man, die een sfeer van terreur om zich heen verspreidde”.

Ex-hooliganleider

Gisteren is de ex-hooliganleider voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot hem vast te houden. Binnenkort moet hij verschijnen voor de rechtbank. De officier van justitie zal vragen dat hij alsnog zijn resterende straf moet uitzitten. „De rechtbank beslist uiteindelijk hoe lang, zijn hele straf of een deel”, aldus OM-woordvoerder Melanie Kompier.

De politie benadrukt het belang van aangiften tegen de beruchte bendeleider: „Wij krijgen meerdere signalen dat hij zich nog steeds bezig houdt met onder andere mishandeling en afpersing.”