Direct naar artikelinhoud

'Irak weigerde uitlevering verdachte ontvoering Insiya'

Irak heeft de uitlevering geweigerd van Imran S., een man die verdacht wordt van het ontvoeren van de Amsterdamse peuter Insiya.

De nu driejarige Insiya Hemani werd vorig jaar ontvoerd naar India.

Dat zegt Gerard Spong, de advocaat van Shehzad Hemani, de vader van Insiya. Imran S. is zijn neef. 

Irak gaf geen gehoor aan het uitleveringsverzoek van S. omdat het land de zaak niet zou zien als een ontvoering, stelt Spong. India weigerde in maart om dezelfde reden het uitleveringsverzoek van Hemani.

Imran S. zat vast in Irak maar is nu vrijgelaten en veilig naar zijn moederland India gereisd. De Indiase overheid heeft hem daarbij geholpen. 

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie kan het bericht vrijdagochtend nog niet bevestigen.

Gewelddadige ontvoering
De nu 3-jarige Insiya werd in september 2016 door drie mannen met geweld ontvoerd uit de woning van haar oma in de Watergraafsmeer. Het OM denkt dat Imran S. een van die mannen is, en dat Shehzad Hemani hem de opdracht gaf.

Hemani wist Insiya mee te nemen naar het Indiase Mumbai. Sindsdien probeert haar moeder, Nadia Rashid, Insiya op alle mogelijke manieren terug naar Nederland te krijgen. In september stond ze nog op de Dam om aandacht te vragen voor haar dochter.

Meer over de ontvoering van Insiya

De Amsterdamse Nadia Rashid (35) vecht ervoor haar naar India ontvoerde dochter Insiya terug te krijgen. Woensdag is de strafzaak tegen enkele verdachten. 'Ik moet sterk zijn. Voor mijn dochter.'

De ontvoering van de destijds 2 jaar oude Insiya Hemani naar India is mogelijk acht maanden voorbereid. Op een computer is een blauwdruk voor de 'gezinshereniging' gevonden: Operatie Barney.