Hamza bekende aan zijn broer dat hij niet meer gelovig was, waarna het contact verbrak. "We waren nochtans twee handen op één buik".
Volledig scherm
Hamza bekende aan zijn broer dat hij niet meer gelovig was, waarna het contact verbrak. "We waren nochtans twee handen op één buik". © Screenshot vrt

Hamza (25) gelooft niet meer in Allah: "Pijnlijk dat mijn broer niets meer met mij te maken wil hebben"

ReligieDe 25-jarige Hamza Louahrani getuigde in 'De Afspraak' vanavond hoe hij er bewust voor koos om geen moslim meer te zijn en hoe hij om die reden amper nog contact heeft met zijn familie. Moraalfilosoof Patrick Loobuyck maakte in het programma de vergelijking met de secularisering van Vlaanderen in de jaren '50 en '60.

26 reacties

  • Jean West

    6 jaar geleden
    Dat is toch altijd al zo geweest. Tijdens mijn legerdienst jaren 80 een man van Marrokaanse afkomst, Belg geworden huwde met een Belgische al tegen de zin van zijn familie. Kreeg 2 kinderen die niet naar de moskee gingen en les volgden in een katholieke school. Resultaat, hij had zijn familie verraden en alle contact werd verbroken. Zo nieuw is het niet.
  • Conny Van den Bosch

    6 jaar geleden
    Hallelujah, ene die uit het sprookjesbos geraakt is. Tja, dat was vroeger bij ons ook, als je het geloof verliet was je ineens een ketter en werd je uitgestoten. Hopelijk volgen er nog velen, religie is immers de oorzaak van vele oorlogen, vroeger en nog steeds. Geloof in de Natuur, die zie, hoor en ruik je elke dag en is levensnoodzakelijk voor mens en Dier.
  • Rania Desaegher

    6 jaar geleden
    Die vergelijking met het christendom in de jaren 60 gaat helemaal niet op. In België zijn er altijd ongelovigen geweest , in Antwerpen waren ze zelfs in de meerderheid. De socialisten in die tijd waren tegen de katholieken. Waarom ze nu zo dwepen met de Islam is mij nog steeds een raadsel. Enfin, ik wens deze jongen veel sterkte, hij heeft ten minste de moed om zijn mening te uiten. Niet evident.
  • Sarah Keymolen

    6 jaar geleden
    Er is geen dwang in het geloof is ook een regel die zelf in de Koran staat. Volgens mij gaat die vergelijking met de Vlaamse secularisering niet op. Ik denk dat er misschien veel jongeren verward zijn door een gebrek aan islamkennis en het beeld van de islam in de media. Het ironische is dat sinds de aanslagen de interesse in de islam en het aantal bekeerlingen net gestegen zijn. Terrorisme is dan ook geen islam
  • Mario Tersago

    6 jaar geleden
    Dit is misschien een kleine uitzondering op de regel, echter toekomstgewijs zal dit meer voorvallen bij modernisering en integratie in een moderne samenleving. Eveneens bewijs dat het traditionele, streng gelovige aspect wel degelijk tast aan de integriteit en psychologische gevolgen van/voor een persoon.