Direct naar artikelinhoud
Opinie

Waarom klaagt iedereen over ons supergeweldige zorgstelsel?

Arme Amerikanen zouden een moord plegen voor toegang tot ons supergeweldige zorgstelsel.

Amerikanen wachten op gratis zorg bij een Remote Area Medical (RAM) mobiele kliniek, vaak na een overnachting in hun auto, in Wise, Virginia.Beeld Getty Images

Als half december de begroting van de nieuwe Zorgministers Hugo de Jonge en Bruno Bruins wordt besproken in de Tweede Kamer, horen we weer hetzelfde liedje: SP, PVV, PvdA, GroenLinks, 50Plus en patiëntenorganisaties klagen steen en been over de hogere zorgpremie en een mogelijk hoger eigen risico in de toekomst. Deze klaagzang is gedeeltelijk gehoord door het nieuwe kabinet. Maar het ongenoegen blijft aanhouden.

Wat is er feitelijk aan de hand? Volgend jaar stijgt opnieuw de zorgpremie bij sommige verzekeraars met een paar euro per maand; het eigen risico blijft dezelfde 385 euro. Verzekeraars die de zorgpremie voor 2018 toch wisten te verlagen, moeten hun reserves gaan aanspreken.

20 procent van de Amerikanen heeft geen of vrijwel geen toegang tot de gezondheidszorg

Zoveel gezeur

Maar men kan dit niet voor altijd blijven doen, alleen al omdat we met zijn allen ouder worden en dus langer verzorgd willen worden. Eens zullen de reserves opraken en moeten de zorgpremie en het eigen risico omhoog. De zorgkosten stijgen en blijven stijgen - dat is de realiteit. Maar waarom is er dan zoveel gezeur? Zijn er geen welvarende landen die het een stuk slechter doen?

Om maar een voorbeeld te geven neem ik u graag even mee naar de Verenigde Staten: 20 procent van de Amerikanen heeft geen of vrijwel geen toegang tot de gezondheidszorg. Sinds de privatisering van het zorgsysteem in de Verenigde Staten zijn Amerikanen de dupe geworden van het uit winstoogmerk handelen van ziekenhuizen, farmaceutische bedrijven en verzekeringsmaatschappijen.

Onbetaalbaar

Zorg is onbetaalbaar voor vele miljoenen mensen. Zelfs sinds de introductie van Obamacare betaalt een Amerikaanse familie nog steeds twee keer zo veel als bijvoorbeeld een Nederlandse familie. Burgers die de dure premie van Obamacare of andere zorgverzekeraars niet kunnen betalen, kunnen alleen nog bij gratis vrijwilligersklinieken terecht.

Ik loop nu al een aantal weken mee in een van de 61 gratis klinieken in Virginia, de Ledwith Lewis Free Clinic. De roulerende 5 dokters, 4 zusters, één zeer getalenteerde fundraiser en 15 man aan vrijwillig personeel houden de kliniek draaiende.

Zelf mocht ik tientallen screenings en consulten bijwonen en ik ben geschokt door wat ik observeer: tachtig procent van alle patiënten is moddervet, heeft diabetes, mist tanden, heeft verrotte tanden of helemaal geen tanden, leeft ongezond en heeft geen werk (als men wel werk heeft, dan is het te zwaar werk met bijkomende lichamelijke klachten). De meeste diabeten die hier komen, zullen waarschijnlijk sterven als ze de broodnodige en zeer dure insuline niet bij de kliniek komen ophalen. Maar sommigen kunnen niet eens de benzine betalen om naar een kliniek te rijden.

Robert Keulen

Geen pijnstillers

Een keer kwam een erg verontruste man langs. Hij vroeg de dokter vijf keer geen verslavende pijnstillers te geven voor zijn rugklachten. Een van zijn broers was verslaafd geraakt aan pijnstillers en daarna aan heroïne. Zijn andere broer lag nu ook thuis met een berg naalden en een knelband, dus hij wilde niet beginnen aan die pillen. Hij vroeg de dokter daarom om andere, niet-verslavende, maar dure medicatie. Zonder de vrijwilligerskliniek had hij deze niet kunnen krijgen.

Het Amerikaanse zorgstelsel is duur en oneerlijk. Zorgverzekeraars, farmaceutische bedrijven en ziekenhuizen maken winst met een onethisch marktmodel. Sommige Amerikanen moeten hierdoor afreizen naar gratis vrijwilligersklinieken om in leven te kunnen blijven.

Standaardzorg in Nederland

Terug naar Nederland: de basisverzekering in Nederland dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, het ziekenhuis of apotheek. Daardoor krijgt iedereen de zorg die hij of zij nodig heeft. In de Verenigde Staten zouden arme mensen hiervoor een moord plegen.

In Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld om zelfs met een kleine verkoudheid naar de huisarts te gaan, omdat het gewoon wordt vergoed.

Het blijft belangrijk om in te zien dat wij in Nederland internationaal gezien een zorg van hoge kwaliteit hebben. Nederlanders betalen voor een premie die zorgelementen dekt waar eenvijfde van de Amerikanen alleen van kan dromen. En voor een paar euro meer per maand kunnen wij weer een jaar van deze gezondheidszorg genieten.

Robert Keulen (19) heeft zijn vwo afgerond en is nu vrijwilliger in een Amerikaanse gratis kliniek.

Voor een paar euro meer per maand kunnen wij weer een jaar van deze gezondheidszorg genieten