Jan Jambon: ‘Brusselse rellen zijn uitwassen van een kanker’

Jan Jambon (N-VA). © Photo News

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in de Kamer fors uitgehaald naar het ‘crapuleus gedrag’ van de ‘vandalen’ afgelopen weekend en woensdag in Brussel. Hij noemde de rellen ‘steeds zichtbaarder wordende uitwassen van een kanker’ en plant een lik-op-stuk-beleid.

rdc

Op het Brusselse Muntplein is de komst van het Franse internetfenomeen en tieneridool Vargasss92 woensdagavond ontaard in vandalisme en geweld tegen de politie. En dat amper drie dagen na de drieste rellen aan de Beurs. In beide gevallen had vicepremier Jambon het over ‘onaanvaardbare’ feiten, en dat was donderdag in de Kamer niet anders.

Jambon noemde de feiten van afgelopen week ook ‘geen incidenten. Het zijn de steeds zichtbaarder wordende uitwassen van een kanker die, als we hem nu niet stoppen, ons maatschappelijk weefsel verder gaat aanvreten en onherstelbare schade toebrengen. Dat laat ik niet gebeuren.’

De minister herhaalde daarom zijn pleidooi voor nultolerantie tegenover het ‘schorremorrie’. Hij wil strengere straffen en een lik-op-stukbeleid. ‘We mogen het [de relschoppers] niet langer gunnen dat ze straffeloos en in anonimiteit overal mee wegkomen’, klonk het.

Digitale wijkagent

Verschillende parlementsleden hadden vroegen zich ook af of de politie wel voldoende vaardig is op sociale media. ‘Waar is de digitale politie? Waar is de digitale wijkagent?’, vroeg onder meer Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) zich af. ‘Zijn onze veiligheidsdiensten gewapend om de sociale media voldoende op te volgen?’, klonk het vervolgens ook bij Katja Gabriëls (Open VLD).

Daar was Jambon eerder nuchter over. Hij merkte op dat een 23-koppige eenheid binnen de politie het internet scant, maar dat dit ‘een immense opdracht’ is. De politie was volgens de minister woensdag op de hoogte dat er een bijeenkomst zou zijn, ‘maar ik steek mijn hand niet in het vuur dat alle berichten op sociale media onderschept kunnen worden. We moeten realistisch zijn.’

Op vragen over een eengemaakte Brusselse politiezone, herhaalde Jambon voorstander te zijn van grotere zones, maar dat hij een studie die momenteel loopt, afwacht. Daarnaast krijgt hij vrijdag een over de feiten van zaterdag op zijn bureau en overlegt hij donderdagavond al met Justitieminister Koen Geens (CD&V). Pas nadien wil de minister ingaan op vragen over de werking van de politie bij rellen.

Samen met de veiligheidsdiensten en de lokale, Brusselse autoriteiten wordt de komende dagen bovendien een actieplan opgesteld om rellen in de toekomst te voorkomen. Dat werd donderdagochtend beslist op de ministerraad.

l25",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:e.url},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0,"EmbedPlayer.WebKitPlaysInline":!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_b805al25"})}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",t,r,e);a.caller.toString()}if(!~e.indexOf("incontent")&&~e.indexOf("1_b805al25")){var n=document.getElementById(e),t="1_b805al25",i="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",r=0,d=0,l=0,o=!0,u=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:"undefined"!=typeof MEDIAHUIS&&MEDIAHUIS.config?MEDIAHUIS.config.page_sectionname:"nw"},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];callback1_b805al25=!0,n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");d=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var t=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(t.length>0)for(var i=t.length;i>=t.length;i--){var r=t[i-1];r&&r.parentNode.removeChild(r)}if(a&&a.Source){var l=a.Source;switch(l){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var o="www."+e+".be",u=document.createElement("div"),c=n.parentNode;u.className="video-source-origin",u.innerHTML="Bekijk meer video's van "+l+' op

",c.parentNode.insertBefore(u,c.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){r=r!=Math.round(e)?Math.round(e):r}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,u,[],i)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==r&&l||(d>r&&a(e),0==r&&"playing"==e&&(l=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){d>r&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){d>r&&(r=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),r=0,t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,u,[],i),a("playing")}),n.kBind("onAdPlay",function(e,a,n){o=!1})}})