© facebook, Belga

Marokkaanse Antwerpenaar in emotioneel betoog na rellen: “Onrechtstreeks zijn ook mijn ruiten ingegooid”

Waar blijft de forse reactie uit de eigen gemeenschap? Die vraag wordt steeds luider gesteld nadat honderden jongeren, waarvan een aanzienlijk deel van allochtone origine, voor de tweede keer in nog geen week tijd Brussel op stelten hebben gezet. Wie in ieder geval wel van zich laat horen is de Antwerpse Marokkaan Halid Azzaoui, die zich enorm gefrustreerd voelt door de schade, zowel materieel als op vlak van imago, die de jongeren hebben aangericht. “Niet alleen de ruiten van die winkels zijn ingegooid, maar onrechtstreeks ook mijn ruiten!”, zo stelt hij in een emotioneel betoog, gericht aan onze redactie.

JoRo

Auto’s en straatmeubilair beschadigd, winkels geplunderd en vernield, ordehandhavers aangevallen. Zowel afgelopen weekend als woensdag was dat de pijnlijke realiteit in de hoofdstad van het land. Twee keer was de aanleiding ogenschijnlijk banaal: de kwalificatie van Marokko voor het WK en de komst van een populair internetfenomeen.

De reacties gingen dan ook van verbijstering tot woede en niet alleen vanuit de autochtone bevolking, zo blijkt. Ook mensen van vreemde origine laten hun ongenoegen blijken over de baldadigheden, zoals Halid Azzaoui, een geboren en getogen Kielenaar die een eigen zaak uitbaat en intussen in Wilrijk woont. “Weeral een zwarte dag voor Brussel”, zo schrijft hij in emotionele brief aan onze redactie.

Opvoeding

Halid Azzaoui is boos en gefrustreerd na wat er allemaal is gebeurd. “Ik betaal duizenden euro’s aan belastinggeld om Brussel vooruit te helpen en niet achteruit zoals “onze” jongens die de boel afbreken en leegplunderen”, aldus de Antwerpenaar. “De grootste frustratie in dit verhaal is dat ik, Halid, hier helaas rechtstreeks mee wordt geassocieerd. Ik ben van de tweede generatie allochtonen, dus hier geboren en getogen. Ik ken mijn rechten, maar ook mijn plichten! Ik heb een zoontje van acht jaar en mijn plicht (en niet die van onze burgemeester of de politie!) is om mijn zoon op te voeden met normen en waarden. Het is een van de moeilijkste taken van het vaderschap en ik vraag mij af of de ouders van deze jongeren in Brussel ook die verantwoordelijkheid ernstig nemen.”

Halid meent dat het tijd is voor actie. “We zullen de handen in elkaar moeten slaan en het wij tegen jullie verhaal achterwege moeten laten. Alleen zo zullen we degenen die het niet goed voorhebben met onze steden er tussenuit kunnen halen. Zij zullen ook zwaar gestraft moeten worden, want anders blijft het dweilen met de kraan open.”

Bruggen bouwen

De Antwerpenaar richt zijn pijlen niet enkel op de jongeren. Hij wijst ook met een beschuldigende vinger naar het beleid. “Niet alleen de opvoeding faalt, maar ook het hele systeem. Is het normaal dat ik en vele anderen zich dagelijks inzetten, om dan dit te krijgen? Wij bouwen bruggen naar andere gemeenschappen en dan krijgen ONZE jongeren telkens weer de kans om die bruggen op te blazen. Ik voel me machteloos, gefrustreerd en in de steek gelaten door de mensen die onze veiligheid horen te garanderen. Jongeren van 16 jaar nemen Brussel over, dat is toch te absurd voor woorden?”

Volgens Halid gaat de schade die is aangericht veel verder dan enkel de materiële kant. Ook het imago van de allochtone gemeenschap is een enorme deuk toegebracht. “Niet alleen de ruiten van die winkels in Brussel zijn ingegooid, maar onrechtstreeks ook die van mij”, zo besluit hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER