Direct naar artikelinhoud
president trump

Tegenslag voor Trumps belastingplan: eerste Republikeinse senator kondigt tegenstem aan

Senator Ron Johnson gaat tegen stemmen.Beeld REUTERS

Het ambitieuze plan van president Trump en de Republikeinen om de belastingen fors te verlagen, dreigt te stranden in de Senaat. De eerste Republikeinse senator heeft aangekondigd tegen te stemmen, omdat het plan grote bedrijven te veel zou bevoordelen. 

Verwacht wordt dat het wetsontwerp vandaag wel zal worden aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinen hebben in het Huis, anders dan dan in de Senaat, wel een grote meerderheid.  

In het Huis kan de partijtop zich het verlies van 22 collega's veroorloven. Maar in de Senaat mogen niet meer dan twee partijgenoten tegen stemmen. Veel zal hier afhangen wat een handvol twijfelende senatoren gaat doen. 

Behalve senator Ron Johnson, die gisteren als eerste zijn tegenstem aankondigde, zijn dit Susan Collins, Jeff Flake en Bob Corker. Alle drie zijn critici van de president. Trump heeft zijn partijgenoten de afgelopen weken opgeroepen haast te maken met het aannemen van het wetsontwerp. Het zou zijn eerste grote parlementaire overwinning zijn. Eerdere pogingen dit jaar om Obamacare te vervangen, mislukten jammerlijk.

Twitter bericht wordt geladen...

"Obstructie"

Trump zal vlak voor de stemming in het Huis het Capitool bezoeken om de Republikeinen toe te spreken. "Een belangrijke stemming morgen in het Huis", twitterde hij gisteren. "De belastingverlagingen komen dichterbij. Waarom vechten de Democraten tegen deze enorme verlaging van de belastingen voor de middenklasse en bedrijven (banen)? De reden: obstructie en vertraging."

Het plan voorziet in verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 tot 20 procent. Ook moet de inkomensbelasting worden verlaagd. De Republikeinen hebben miljoenen gezinnen en het bedrijfsleven deze verlaging van de belastingdruk beloofd. Ondernemingen zouden hierdoor meer geld overhouden om banen te scheppen. 

"Dit betekent een grote stap voorwaarts", aldus de Republikeinse afgevaardigde Kevin Brady over het belastinghervormingsplan. "Het zal ons als land in staat stellen om voor eens en altijd een einde te maken aan de status quo van lage economische groei."

Twitter bericht wordt geladen...

Tegenstanders van het plan wijzen er echter op dat het begrotingstekort in de komende tien jaar met 1.500 miljard dollar zal toenemen als het wordt aangenomen. Ook zou het vooral de hoge inkomensgroepen, rijke Amerikanen en het bedrijfsleven ten goede komen. Als het Huis het plan aanneemt, zal het begin volgende maand in stemming komen in de Senaat.

Twitter bericht wordt geladen...

Patstelling

Verwacht wordt dat hier alle 48 Democratische senatoren tegen zullen stemmen. De Republikeinen hebben in de Senaat een kleine meerderheid van 52 stemmen. Als twee van hen tegenstemmen en er een patstelling ontstaat, moet vicepresident Pence het plan redden. Als voorzitter van de Senaat kan hij de beslissende stem uitbrengen.