Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr. Ms. Evertsen
NOS NieuwsAangepast

'Luchtverdedigingsfregatten slecht uitgerust voor gevechten'

De vier luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF's ) van de Nederlandse vloot kampen met een waslijst aan technische problemen, waardoor ze nauwelijks kunnen functioneren in gevechten. Dat schrijft de site marineschepen.nl op basis van gesprekken met marinemensen.

De fregatten zijn de meest geavanceerde schepen van de Nederlandse marine en werden tussen 2002 en 2005 in gebruik genomen. De voornaamste taak van de LCF's is luchtverdediging.

De schepen hebben volgens de marinemensen voortdurend problemen op het gebied van voortstuwing, sensoren en wapens. Dat levert soms beperkingen op waardoor een LCF niet sneller kan varen dan 20 knopen. Ook werken belangrijke sensoren, zoals de APAR (Active Phased Array Radar) niet of nauwelijks, en kan een schip door technische mankementen soms niet met een helikopter werken.

'Herverdeling'

Een deel van de problemen komt door het voortdurend in- en uitbouwen van de geavanceerde technische systemen. Dat gebeurt omdat volgens de marinemensen vaak aan de hand van een opdracht wordt bepaald welk schip prioriteit heeft, waarna er een 'herverdeling' plaatsvindt.

In de praktijk betekent dit dat een goed werkend systeem van een fregat eruit wordt gehaald om op een ander schip te worden ingebouwd, omdat die laatste een opdracht heeft waarbij het desbetreffende systeem essentieel is.

Het herverdelen gebeurt al jaren, maar was in het verleden een uitzondering, staat op de site. De laatste tijd heeft het in- en uitbouwen een vlucht genomen en zou het zelfs wekelijks gebeuren. Met bepaalde systemen wordt zoveel gesleept dat de apparatuur er dus onder lijdt.

Ministerie

Door alle technische problemen zou het marinepersoneel gedemotiveerd zijn. Ook is er geen zicht op een makkelijke oplossing. Door bureaucratie laten reserveonderdelen en aanpassingen steeds lang op zich wachten.

Het ministerie van Defensie zegt dat de schappen met reserveonderdelen weer vol raken doordat het vorige en huidige kabinet daar de middelen voor vrij hebben gemaakt. Dat het personeel dat niet zo ervaart, komt volgens een woordvoerder doordat het altijd even duurt voordat het effect te merken is.

Ondanks het extra geld zal in de toekomst het 'herverdelen' waarschijnlijk nodig blijven, stelt het ministerie. Uitgangspunt daarbij is dat schepen altijd zodanig zijn uitgerust dat ze een missie op een goede manier kunnen volbrengen.

Extra geld

Het nieuwe kabinet heeft extra geld uitgetrokken voor het leger. De hoogste baas van de marine zei onlangs in een interview met het AD dat hij hoopt zijn verouderde vloot eens goed onder handen te kunnen nemen. Hij kan zich niet vinden in het beeld dat wordt geschetst van de luchtverdedigingsfregatten.

Er zijn al langer zorgen over de staat van de verouderde marine. Er is jarenlang fors bezuinigd op Defensie. Voormalig minister Hennis sprak zelfs van "doorgeslagen bezuinigingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl