Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De banken hebben wel wat goed te maken aan de gewone belastingbetaler

  •  
15-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
15400926774_ed3fcbc58c_z

© cc-foto: Franklin Heijnen

"Minachting voor de burger blijft hun belangrijkste handelsmerk. De gewone man kan barsten. Laat hem maar mopperen. Hij went er wel aan."
De meeste Nederlanders maken graag gebruik van hun pinpas maar ze willen toch graag contant geld in hun zak hebben. Dat maakt onafhankelijk en laat geen sporen na. Bovendien is het een gemakkelijke manier om je uitgavenpatroon onder controle te houden. Je hoeft maar in je portemonnee te kijken om te weten hoeveel geld je nog tot pakweg vrijdag hebt.
Kennelijk willen de banken daarvan af. Er zijn al heel wat geldautomaten verdwenen. In de komende jaren zal nog een derde verdwijnen. Toch – zo zegt een of andere bankenvereniging voor het betalingsverkeer – zal toch elke Nederlander maximaal vijf kilometer van een pinautomaat wonen.
Waarom verdwijnen de pinautomaten? Ze worden te duur, zeggen de banken. En ze worden steeds minder gebruikt.
Hoe dan ook, er zijn buitengewoon veel klanen die ernstig last gaan krijgen van de uitdunning onder de pinautomaten. Dat zijn in het algemeen gewone mensen die de afgelopen tien jaar ook nog het nodige voor hun kiezen hebben gekregen omdat zij de rekening gepresenteerd kregen voor de crisis. Zij betaalden de prijs voor het redden van de banken nadat die door onverantwoordelijk gokbeleid bijna het kapitalistische stelsel hadden vernietigd. Ze zijn netjes overeind gehouden. Ze hebben een standje gekregen maar voor het overige kwamen zij met de schrik vrij.
Dan is Nederland nog steeds niet af van het schandaal rond de woekerpolissen.
De banken en de verzekeringsmaatschappijen hebben dus wat goed te maken tegenover de gewone belastingbetaler, voor wie geen fiscale.ontsnappingsroute bestaat. Zij doen dat niet. Minachting voor de burger blijft hun belangrijkste handelsmerk.
Het minste wat de banken kunnen doen, is die pinautomaten gewoon in stand houden. Uit verantwoordelijkheidsgevoel. Omdat het iets met verantwoordelijk ondernemerschap te maken hebben. Omdat ze in de moderne samenleving ook een dienstverlenende taak hebben.  En dan kost het ze maar een paar centen. De crisis die zij veroorzaakt hebben, heeft ons ook het nodige gekost. Daar hoor je niemand over.
Helaas zijn dit argumenten waar in de raden van bestuur alleen maar smakelijk wordt gelachen. De banken vormen met elkaar een oligopolie. Werkelijke concurrentie bestaat niet. De gewone man kan barsten. Hij heeft toch geen uitweg. Laat hem maar mopperen. Hij went er wel aan.

Meer over:

banken, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.