Direct naar artikelinhoud

Het dividenddebat wordt een krachtmeting: oppositie staat handenwrijvend klaar

De oppositie laat zich het cadeau van de afschaffing van de dividendbelasting niet zomaar afnemen. Het debat daarover kan vooral GroenLinks, SP en PvdA niet lang genoeg duren. Want dat het kabinet een belasting voor grote bedrijven wil laten verdwijnen ten koste van 1,4 miljard euro voor gewone burgers is hét 'bewijs' van het linkse kernbezwaar tegen Rutte III de komende jaren: het verkiest multinationals boven mensen.

Roemer, Asscher en KlaverBeeld anp

Bekend zijn de 'tot in mijn diepste vezels'-argumenten van premier Rutte vóór de afschaffing in 2019 van de belasting voor bedrijven over aandeelhouderswinst: een beter vestigingsklimaat en het binnenboord houden van met name de Brits-Nederlandse bedrijven Shell en Unilever. De tegenargumenten van de oppositie zijn ook bekend: afschaffing levert nul nieuwe banen op en het kost alleen maar geld.

Toch gaan woensdag Rutte en bijna alle fractievoorzitters op herhaling en doen ze een deel van het debat over de Regeringsverklaring over. Wat gaat die krachtmeting opleveren?

Eerst komt morgen de oppositie en die is vrijwel unaniem tegen. Daarna spreken de vier fractievoorzitters van de coalitie.

De oppositie wil die vier naar adem laten happen en hun loyaliteit op de proef stellen. Want de fractievoorzitters van CDA, D66 en ChristenUnie hebben de afschaffing van de dividendbelasting tot dusver niet erg vurig verdedigd. Ze hadden het niet zelf bedacht en hebben het accepteren ervan ervaren als het doorslikken van een meloen.

Daarna komt premier Rutte aan het woord. Die zal zo dicht mogelijk blijven bij de tekst van Kamerbrieven die hij al stuurde: het is goed voor het vestigingsklimaat, zeker met de Brexit op komst en dus ook gunstig voor het behoud en de groei van de werkgelegenheid. De oppositie heeft aangekondigd net zolang in Rutte te prikken totdat hij op al die punten concrete bewijzen heeft geleverd.

Ook gaan ze de 'Cluedo-vraag' stellen: wie heeft bij de formatie met welk wapen in welke ruimte de dividendbelasting de nekslag toegebracht? Uit documenten van het ministerie van Financiën blijkt dat het bedrijfsleven Rutte, sinds hij in 2010 premier werd, voortdurend heeft gevraagd de dividendbelasting af te schaffen.

Tenzij Rutte woensdag verklaart dat het kabinet bij nader inzien afziet van de afschaffing van de dividendbelasting, kunnen oppositie en coalitie zich opmaken voor het volgende debat hierover. Voor de coalitie een zware opgave, voor de oppositie een volgend feest.

De fractievoorzitters van CDA, D66 en ChristenUnie hebben de afschaffing van de dividendbelasting tot dusver niet erg vurig verdedigd