De ravage op Sint Maarten na orkaan Irma

Inwoners Sint-Maarten in Nederland krijgen geen hulp

Ombudsman Reinier van Zutphen wil duidelijkheid over inwoners van Sint-Maarten die na orkaan Irma naar Nederland zijn gekomen. Zij kunnen zich in een aantal gemeenten niet inschrijven, waardoor ze geen recht hebben op financiële hulp of hulp bij het zoeken naar woonruimte.

In Haarlem woont een groep van 19 mensen daarom noodgedwongen al een paar weken in een noodopvang en ook in Leiden is een groep ondergebracht. Daar zijn verschillende kinderen bij.

Levensonderhoud

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft in een brief gezegd dat Nederlanders, ook uit Sint-Maarten, in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor levensonderhoud en onderdak. Voor mensen die dat niet kunnen regelen zijn er sociale voorzieningen.

Maar, zo schrijft ombudsman Van Zutphen nu in een brief aan de minister, om die hulp te krijgen moeten zij zich kunnen inschrijven in de Basisregistratie Personen. En daar gaat het mis, want deze groep kan zich dus niet inschrijven, ook al hebben ze een Nederlands paspoort.

Antwoord

De ombudsman wil binnen drie weken antwoord van de minister op een aantal vragen. Hij wil weten of voor Sint-Maartenaren andere regels gelden als ze zich willen inschrijven, en wat daar dan de verklaring voor is. Afhankelijk van de antwoorden beraadt hij zich dan op stappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl