Direct naar artikelinhoud

Het mag voor de Navo nooit Koude Oorlogje-spelen worden: dat is behalve gevaarlijk ook inefficiënt

In deze wereld is meer nodig dan het afstoffen van oude draaiboeken.

Een soldaat van de Navo-flitsmacht tijdens een welkomstceremonie in LitouwenBeeld epa

De Navo opent weer hoofdkwartieren, over bruggen moeten weer tanks kunnen rijden en de bevelstructuur moet op de schop. Dit alles vanwege de Russische dreiging. In 2014 reageerde het Westen op de Russische agressie in Oekraïne met diplomatieke en economische sancties. Militair zijn er nu de 'voorwaartse presentie' van de Navo in Polen en de Baltische staten, andere maatregelen ter geruststelling van onze bondgenoten en een terugkeer naar de kerntaak: de collectieve verdediging van het bondgenootschappelijk grondgebied.

Het is een noodzakelijk en proportioneel antwoord. Rusland mag, als rijk in verval en behept met een economie zonder toekomst, nooit in de verleiding raken aan een Baltisch 'avontuur' te beginnen. Maar het mag voor de Navo nooit Koude Oorlogje-spelen worden: dat is behalve gevaarlijk ook inefficiënt. De recente oproep van de AIV om in de Baltische staten permanent een grote legermacht te stationeren kan dan ook maar beter alleen in studeerkamers weerklinken.

Rusland is slechts een van de uitdagingen waarmee Europa te kampen heeft - een serieuze, maar niet de grootste. Bij alle verhalen over Russische complotten tegen het Westen blijft het dienstig zich te herinneren dat het land hier vanuit een positie van zwakte opereert.

Het zou in dit tijdperk ook goed zijn als politici de geo-economie structureel gingen meenemen in hun dreigingsanalyses. Want behalve met de stijgende migratiedruk uit aanpalende regio's en de dreiging van islamitisch geïnspireerd terrorisme, kampt het Westen ook met een versnelde neergang van zijn relatieve economische positie jegens vooral China - dat zijn mondiale ambities niet langer maskeert met oude Chinese wijsheden. Deels is deze ontwikkeling onvermijdelijk, deels is ze te wijten aan naïef westers beleid.

Rusland mag, als rijk in verval en behept met een economie zonder toekomst, nooit in de verleiding raken aan een Baltisch 'avontuur' te beginnen

De reactie hierop, in de vorm van populistische stembusrevoltes, verergert de crisis verder. In plaats van de eigen op regels gebaseerde ordening fel te verdedigen en misbruik te straffen, ondermijnt het Westen actief de eigen ordening - met de Brexit en met Trumpiaans neo-mercantilisme.

Laten we de bruggen vooral aanpassen, maar in deze wereld van hybride oorlogvoering en technologie rovende grootmachten is meer nodig dan het afstoffen van oude draaiboeken. Anders gaat het lijken alsof leiders niet goed weten in welke storm ze terecht zijn gekomen - en hoe ze eruit moeten komen.

In plaats van de eigen op regels gebaseerde ordening fel te verdedigen en misbruik te straffen, ondermijnt het Westen actief de eigen ordening