Direct naar artikelinhoud

Amsterdams trio filmt hulp aan dieren in nood

Piet Hellemans, Renée Hendriks en Rosalinde Pols zijn samen Vet Amsterdam. Op hun vrije dag helpen ze Amsterdamse dieren in nood en leggen dit vast op film.

Van links naar rechts: Rosalinde Pols, Renée Hendriks en Piet Hellemans.Beeld Saskia Bakker

Het drietal is bepaald geen amateur als het aankomt op medische hulp aan dieren: Piet Hellemans is dierenarts, Renée Hendriks dierenartsassistente en Rosalinde Pols werkt voor de dierenambulance. Hoewel ze dus dagelijks met zieke of gewonde dieren werken, schieten ze op vrijwillige basis Amsterdamse beesten te hulp. Omdat die het goed kunnen gebruiken, én omdat ze zo hun werkzaamheden kunnen filmen. 

Een paar keer per maand rijden ze met een geleende dierenambulance door de stad. Dierenarts Hellemans kan dan voor de verandering eens ter plekke zijn werk doen, wat in sommige situaties een boel leed kan schelen. "Normaalgesproken gaan er slechts vrijwilligers en werknemers mee op de ambulance. Zij kunnen dieren alleen stabiliseren en vervoeren terwijl ik een uit het raam gevallen kat direct kan behandelen, of een vogel met een open botbreuk, die geen kans heeft op herstel, een spuitje geven."

(Tekst loopt door onder video)

Wanneer Vet Amsterdam door de stad rijdt geeft de dierenambulance meldingen door waarvan ze vermoeden dat het fijn is om een arts ter plaatse te hebben - een hond met een epileptische aanval, bijvoorbeeld. Ook trekken sommige Amsterdamse dierenopvangcentra aan de bel.

De ambulance waarin het drietal rijdt is voorzien van een camera, de situaties waarin ze verzeild raken filmen ze zelf. Zo kwamen ze een kater tegen die gedumpt was voor de Poezenboot, een uitgedroogde tamme huisrat die zomaar op straat liep, en een Amsterdammer wiens gigantische slang Fluffy oogproblemen had.

(Tekst loopt door onder video)

Documentairemaker Marc van Fucht, die eerder de serie Stadsmormels maakte, verwerkt het ruwe materiaal in flitsende filmpjes. Daarmee willen Hellemans, Hendriks en Pols laten zien wat er allemaal mis kan gaan met dieren, en hoe je ongelukken kan voorkomen. Hellemans: "We vinden ons werk mooi en nuttig, dat mag meer gezien worden. En als we met onze filmpjes wat donateurs voor de dierenambulance werven, is dat ook niet mis." Ook willen ze voorlichting geven over het omgaan met huisdieren. 

In de toekomst heeft Vet Amsterdam plannen om mensen te helpen die de zorg voor hun dier niet kunnen betalen. "Honden van daklozen een apk'tje geven, bijvoorbeeld, of ze behandelen voor vlooien of teken. Er is wel een minimaregeling in Amsterdam, maar er zijn nog steeds mensen die tussen wal en schip vallen en moeite hebben de kosten op te brengen."

Alle filmpjes van Vet Amsterdam zijn te bekijken op Youtube. Kijk voor meer informatie over het project op hun Facebook-pagina.https://www.youtube.com/channel/UCutu70O4hsoIfJIEnFrWr1g/featured