Khadija Arib
Volledig scherm
Khadija Arib © ANP

Vragenuurtje over Pegida-demonstratie Enschede en illegaliteit op privé-scholen

Parlementariërs ondervragen wekelijks op dinsdagmiddag tijdens het vragenuurtje kabinetsleden over actuele kwesties. Vandaag op de agenda: Pegida-demonstratie Enschede, illegaliteit privé-scholen en doorstroom leerlingen naar havo.

  1. ‘Met spoed’ 12.000 asielbedden nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alternatieven? Roep ze maar!’

    ‘Met spoed’ 12.000 asielbed­den nodig, COA weet het ook niet meer: ‘Alterna­tie­ven? Roep ze maar!’

    Tot 1 juli zijn er 12.000 opvangplekken voor asielzoekers nodig. Gemeenten moeten ‘met spoed’ 5000 van die bedden creëren. Ook wordt in elke provincie grond van het Rijk beschikbaar gesteld waarop tijdelijke ‘grote’ tentenkampen gebouwd gaan worden. Per ‘paviljoen’ moet daar plek zijn voor zo’n 500 asielzoekers. Opvangorganisatie COA zegt geen alternatieven meer te hebben.
  2. Kamer wil verbod private investeerders in de zorg, formerende partijen tegenover elkaar

    Kamer wil verbod private investeer­ders in de zorg, formerende partijen tegenover elkaar

    De Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in de gezondheidszorg die vooral uit zijn op het maken van winst. Een meerderheid had zich al eerder uitgesproken voor een verbod op deze private praktijken, onder meer in de huisartsenzorg, omdat de patiënten er nadeel van kunnen ondervinden. Maar demissionair zorgminister Conny Helder wil geen verbod omdat private investeringen de zorg ook ten goede kunnen komen. Bovendien levert een verbod volgens haar juridische risico’s op, concludeert ze uit een onderzoek dat ze liet uitvoeren.