Direct naar artikelinhoud
Column

'De wereldvrede staat nu op het spel, vervelend jongetje'

Theodor HolmanBeeld Wolff

Rutte tegen jongetje dat papiertje niet wil oprapen: "Dus jij wilt dat papiertje niet opruimen? Laat mij je dit vertellen. Als je dit papiertje niet oppakt en weggooit, worden wij internationaal gezien als een land dat smerig en vies is."

"Dat betekent, dat wij in het buitenland niets meer te betekenen hebben, dat onze stem dan niet wordt gehoord. En dat wij aan invloed verliezen."

"Ik sta hier voor het landsbelang, een daarom vind ik dat jij dat papiertje moet opruimen. Weet jij wat een kernbom is? Een kernbom is een bom die werkt met kernsplitsing. Dan komt er een alles vernietigende energie vrij. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt wanneer zo'n kernbom in verkeerde handen valt."

"En als jij dat papiertje niet opruimt, neemt het buitenland ons dat zeer kwalijk. Dan bestaat de mogelijkheid dat wij, als het tot het gebruik van kernwapens komt, niets meer te vertellen hebben. En als die kernbom dan wordt gegooid, dan is dat onze schuld, omdat wij overal gezien worden als een land dat zijn papieren laat slingeren en dus onbetrouwbaar is - en dat moet je niet willen."

"De wereldvrede staat nu op het spel, vervelend jongetje, en ik sta met lege handen. Ik roep je daarom op je verantwoordelijkheid te nemen en dat papiertje op te pakken en in de prullenbak te gooien, want er zijn op het ogenblik grote belangen."

"Pak jij dat papiertje niet op, dan vergroot jij de internationale instabiliteit. Daarnaast ontstaat het beeld dat wij ons agressief opstellen. Wij kunnen dan niets meer doen aan de destabiliteit in de regio."

"De tijd is krap. En ik zeg je eerlijk: ik sta hier met lege handen. Dit is groter dan Nederland alleen. Veel groter. Daarom doe ik een oproep aan de redelijke krachten in Nederland."

De wereldvrede staat nu op het spel, vervelend jongetje, en ik sta met lege handen

"Ik ben er ten diepste van overtuigd dat jij een grote fout maakt als je dat papiertje niet oppakt. Eensgezindheid is nu cruciaal. En daarom is dit ook een cri du coeur en doe ik een oproep aan alle redelijke krachten om jou over te halen dat papiertje op te pakken."

"Ik heb maar een doel: het landsbelang waarvoor ik verantwoordelijk ben. Dat papiertje moet in de prullenbak. En ik roep alle partijen op ervoor te zorgen dat dat gebeurt!"

Reageren? t.holman@parool.nl

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.